keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Joulukuun Community Dayn hyödyllisimmät Pokemonit

Pikachu, Dratini, Bulbasaur, Mareep, Charmander, Larvitar, Squirtle, Eevee, Chikorita, Beldum ja Cyndaquil palaavat yhdessä tähdittämään vuoden 2018 viimeistä Community Daytä. Myös kaikki aikaisemmat erikoisliikkeet ovat taas saatavilla. Ohessa on listattu tärkeimmät Pokemonit, jotka kannattaa hankkia viimeistään nyt.

3.) Blast Burn Charizard & Frenzy Plant Venusaur
Blast Burn Charizard on pelin paras ei-legendaarinen tulityyppi. Mitä sillä on tarjottavana verrattuna legendaarisiin tulityyppeihin, Moltresiin ja Enteihin? Riippuu kumpaan sitä verrataan. Blast Burn Charizardin DPS on suurempi kuin Entein. Huonompaa kestävyyttään se taas kompensoi lentotyypillään, joka tuo sille kaksinkertaisen vastustuksen ruoho- ja hyönteisetyypin liikkeisiin. Lisäksi lentotyyppi tarjoaa suojaa myös muissa tilanteissa, joissa vastassa on esimerkiksi maatyypin liikkeitä, jotka ovat Enteihin supertehokkaita (Earthquake Regice). Moltresiin verrattuna Blast Burn Charizard pääsee luomaan eroa kahden palkin superiskullaan, joka on varsinkin saliotteluissa käytännöllisempi kuin Moltresin Overheat. (Myös Moltresin huonommat tulityypin liikkeet, Fire Blast ja Heat Wave, ovat yhden palkin liikkeitä.) Kaiken tämän lisäksi Charizard on yksi niistä onnekkaista Pokemoneista, jolla on olemassa pääsarjan peleissä Mega-muoto. Eikä pelkästään yksi vaan kaksi: Mega Charizard X ja Mega Charizard Y.

Frenzy Plant Venusaur otti pelin parhaan ruohotyypin hyökkääjän tittelin haltuunsa. Kilpailu tästä paikasta ei tosin ollut läheskään niin kovaa kuin tulityyppien kohdalla, koska legendaarisia ruohotyyppejä ei ole neljässä ensimmäisessä sukupolvessa. Neljännen sukupolven myötä Roserade tuli mukaan kilpailuun. Verrattain hauraana Pokemonina yhden palkin Solar Beam on kuitenkin sen käsissä varsin "kömpelö". Kuten Charizardin kohdalla, myös Venusaurilla on olemassa Mega-muoto.

2.) Smack Down Tyranitar
Kyseessä on tällä hetkellä pelin paras kivityypin hyökkääjä. Neljännen sukupolven myötä Rhyperiorille piti tulla suurempi TDO ja Rampardosille taas suurempi DPS. CP-systeemin uudistuksen myötä Rhyperiorin TDO tippui pienemmäksi kuin Tyranitarella. Rampardos sen sijaan tulee kyllä olemaan parannus DPS:n suhteen, mutta kestävyys on edelleen vahvasti Tyranitaren puolella. GamePressin julkaisemassa artikkelissa Attackers Tier List tämä muotoillaan osuvasti:
"Though there are Rock and Dark attackers with higher DPS on the horizon, Tyranitar stands tall with big leads in HP and Defense"
Muutenkin jonain päivänä Mega Tyranitar tulee putsaamaan pöydän.

1.) Meteor Mash Metagross
Meteor Mash Metagross on niin voimakas, että se näyttää kaapin paikan (terästyypin hyökkääjänä) jopa Dialgalle, joka on neljännen sukupolven teräs- ja lohikäärmetyyppiä oleva legendaarinen Pokemon. Meteor Mash on tällä hetkellä koko pelin paras superisku Hydro Cannonin jälkeen, minkä takia Metagross on myös yksi kovimmista yleishyökkääjistä Rayquazan ja Mewtwon rinnalla. Erityisesti huomionarvoista on, että Metagross vastustaa kaikkia Blisseyn ja Chanseyn hyökkäyksiä, ja melkein kaikkia Snorlaxin, Gardevoirin ja Togekissin hyökkäyksiä. Lisäksi pääsarjan peleissä vain kirjaimellisesti muutamat Pokemonit Metagrossin ohella voivat Meteor Mashin, joten ei ole suurta pelkoa, että tämä ihanuus päätyisi "vääriin käsiin". Potentiaaliset uhat ovat 7. sukupolvessa, mutta tämä on kaukana tulevaisuudessa, koska edes neljäs sukupolvi ei ole vielä kokonaan pelissä. Lisäksi on täysin mahdollista, että siihen mennessä Metagrossin Mega-muoto on saatu peliin. Miltä Meteor Mash Mega Metagross kuulostaisi?

maanantai 26. marraskuuta 2018

Hyödyllisimmät neljännen sukupolven Pokemonit, osa 2

6.) Rampardos
  • Tyyppi: Kivi
  • Vastustukset: Normaali, Tuli, Lento, Myrkky
  • Heikkoudet: Vesi, Ruoho, Taistelu, Teräs, Maa
  • Suositeltava liikesarja: Smack Down + Rock Slide

Analyysi: 
Rampardosin valtava 295 ATK on yksi pelin korkeimmista. Suurta hyökkäysvoimaansa se pääsee hyödyntämään loistavalla liikesarjallaan, jonka avulla se on DPS:n mukaan paras kivityypin hyökkääjä. Smack Downin pelättiin jäävän vain Community Day Tyranitaren iloksi, mutta kyseinen liike päätettiin antaa muillekin kivityypeille, joista yksi onnekas oli Rampardos. Lisäksi superiskuksi Rampardos sai Rock Sliden, joka on parempi kuin Stone Edge, joka olisi myös ollut potentiaalinen vaihtoehto. Massiivisen hyökkäysvoiman kääntöpuolena on verrattain huono kestävyys. Kahden palkin liikkeenä Rock Slide antaa kuitenkin Rampardosille hyvän mahdollisuuden päästä iskemään ainakin yksi superisku ottelussa kuin ottelussa. Lisäksi saliotteluissa useamman palkin liikkeet ovat yleisesti ottaen hyödyllisempiä kuin yhden palkin, koska todella usein yhden palkin superisku on näissä tilanteissa tarpeettoman vahva. Salilla oleva Pokemon saattaa jo olla käytännössä kukistettu, kun yhden palkin liike on vihdoin latautunut. Pääsarjan peleissä Rampardos pystyy oppimaan kivityypin liikkeen nimeltä Head Smash, josta voi hyvin tulla aikanaan erikoisliike Community Dayn tai raidipäivän kautta. Kyseessä ei ole signature move sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta kyseinen liike liitetään voimakkaasti juuri Rampardosiin. Toisaalta Smack Down + Rock Slide yhdistelmä on niin hyvä, ettei paremmasta väliä.



7.) Garchomp 
Analyysi on luettavissa täältä.



Taulukon tietojen lähde: https://pokemongo.gamepress.gg/comprehensive-dps-spreadsheet 

torstai 15. marraskuuta 2018

Hyödyllisimmät neljännen sukupolven Pokemonit, osa 1






1.) Electivire (Electabuzzin kehitysmuoto)
  • Tyyppi: Sähkö
  • Vastustukset: Lento, Teräs, Sähkö
  • Heikkoudet: Maa
  • Suositeltava liikesarja: Thunder Shock + Wild Charge
2.) Magnezone (Magnetonin kehitysmuoto)
  • Tyyppi: Sähkö + Teräs
  • Vastustukset: Lento, Myrkky, Teräs, Ruoho, Ötökkä, Normaali, Meedio, Keiju, Kivi, Jää, Lohikäärme, Sähkö
  • Heikkoudet: Maa, Taistelu, Tuli
  • Suositeltava liikesarja: Spark + Wild Charge
(Kaksinkertainen vastustus/heikkous on lihavoitu.)

Analyysi:
Nämä kaksi ovat Raikoun ohella pelin kovimmat sähkötyypit. Electiviren DPS on jopa hieman suurempi kuin Raikoun, mutta sen TDO on pienempi. Magnezone taas edustaa (aikaisempien kehitysmuotojensa kanssa) ainutlaatuista tyyppiyhdistelmää: sähkö ja teräs. Tämän takia Magnezonella on enemmän vastustustuksia kuin millään muulla Pokemonilla. Erityisesti huomionarvoista on, että sillä on vastustus jäätyypin liikkeisiin, joita monilla vesityypin Pokemoneilla usein on. Lisäksi sillä on kaksinkertainen vastustus lentotyypin liikkeisiin. Raikou taas ei vastusta jäätyypin liikkeitä ollenkaan, eikä sillä ole kuin yksinkertainen vastustus lentotyypin liikkeisiin. Näin ollen joissain tilanteissa, joissa sähkötyypin hyökkääjiä tarvitaan, Magnezonen TDO on oikeasti suurempi kuin Raikoun TDO. Raikou on kuitenkin edelleen kokonaisuudessaan paras sähkötyyppi, mutta sekä Electivire että Magnezone pääsevät niin lähelle omien vahvuuksiensa ansiosta, että niihin on kannattavaa käyttää tähtipölyä. Monilta pelaajilta löytyy todennäköisesti runsaasti karkkeja molemmille lajeille, joten Rare Candyt säästyvät näiden kahden avulla jollekin vielä hyödyllisemmälle legelle kuin Raikoulle.



3.) Mamoswine (Piloswinen kehitysmuoto)
  • Tyyppi: Jää + Maa
  • Vastustukset: Sähkö, Myrkky
  • Heikkoudet: Taistelu, Ruoho, Vesi, Tuli, Teräs 
  • Suositeltava liikesarja: Powder Snow + Avalance
 (Kaksinkertainen vastustus/heikkous on lihavoitu.)

Analyysi:
Mamoswine ottaa jäätypin hyökkääjän ykköspaikan varsin ylivoimaisesti haltuunsa. Kun esimerkiksi Zapdos tai Rayquaza palaavat legeraideihin, Mamoswine on näiden otteluiden kirkkain tähti. Maatyyppinsä takia Mamoswinella on immuunitason vastustus kaikkiin Zapdosin sähkötyypin liikkeisiin ja se iskee takaisin supertehokkaasti omilla jäätyypin liikkeillään. Tavallaan Mamoswine yhdistää Zapdosin tämänhetkisten kovimpien countereiden parhaat ominaisuudet: Golemin immuunitason vastustus ja Tyranitaren voima. Rayquazan kaksinkertainen heikkous jäätyypin liikkeisiin mahdollisti sen duoamisen jo silloisten jäätyyppien avulla. Mamoswine-armeijalle Rayquaza tulee siis olemaan vain pieni välipala. Varsinkin Ancient Power Rayquazaa vastaan Mamoswine vetää pidemmän korren kuin muut jäätyypit, koska sen maatyypin tuoma vastustus kumoaa jäätyypin heikkouden kivityypin liikkeisiin, minkä takia kivityypin liikkeet iskevät siihen vain neutraalisti. Lisäksi Mamoswine hoitaa luonnollisesti tieltään kaikki saleja puolustavat Dragonitet ja Salamencet, kuten myös neljännen sukupolven myötä tulevat Garchompit, joilla kaikilla on Rayquazan tavoin kaksinkertainen heikkous jäätyypin liikkeisiin. Maatyyppi ei kuitenkaan kumoa jäätyypin heikkoutta tulityypin liikkeille (Fire Blast Salamence/Garchomp) ja se tuo mukanaan heikkouden vesityypin liikkeille (Hydro Pump Salamence). Toisaalta vastassa oleva lohikäärme saattaa hyvinkin olla Mamoswinen käsittelyssä jo maassa, ennen kuin se ehtii iskeä ensimmäistäkään superiskua.



4.) Rhyperior (Rhydonin kehitysmuoto)
Analyysi on luettavissa täältä.



5.) Togekiss (Togeticin kehitysmuoto)
Analyysi on luettavissa täältä ja täältä.



Taulukoiden tietojen lähde: https://pokemongo.gamepress.gg/comprehensive-dps-spreadsheet

sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Dialga ja Palkia — neljännen sukupolven tuhoisimmat leget

Focus Blast Mewtwo, Solar Beam Ho-Oh ja Blizzard Kyogre olivat kukin oman sukupolvensa vaarallisimpia vastuksia raideissa. Ne löivät tieltään suurimman osan parhaista countereistaan yhdellä superiskulla. Neljäs sukupolvi tuo mukanaan kaksi vähintään yhtä suurella tuhovoimalla varustettua legeä: Dialgan ja Palkian. Tällä kertaa liike, joka herättää kauhua, on nimeltään Draco Meteor.

Dialga 
  • Tyyppi: Teräs + Lohikäärme
  • Heikkoudet: Taistelu, Maa
  • Vastustukset: Normaali, Lento, Kivi, Ötökkä, Teräs, Vesi, Sähkö, Meedio, Myrkky, Ruoho
  • Nopeat hyökkäykset: Dragon Breath, Metal Claw
  • Superiskut: Draco Meteor, Iron Head, Thunder
(Kaksinkertainen heikkous/vastustus on lihavoitu.)

Dialgan ainutlaatuisen tyyppiyhdistelmän ansiosta ainoastaan taistelu- ja maatyypin liikkeet ovat siihen supertehokkaita. Machamp-armeijat ovat tähän päivään saakka pärjänneet erittäin hyvin kaikissa raideissa (Tyranitar, Regice, Registeel, Regirock jne.), joissa taistelutyypin liikkeet ovat olleet supertehokkaita. Tässäkin ottelussa ne pärjäävät edelleen loistavasti, jos vastassa on Iron Head tai Thunder, mutta Draco Meteor on niille liikaa. Edes sataprosenttinen ja tasolla 40 oleva Machamp ei kestä yhtä Draco Meteoria.* Sen sijaan korkea levelinen Hariyama saattaa selvitä tästä iskusta juuri ja juuri. Yleisesti ottaen verrattuna Machampiin Hariyama pärjää sitä paremmin, mitä kovempaa vastustaja iskee. (Aiheesta voi lukea lisää täältä.) Koska Machamp on kuitenkin kokonaisuudessaan pelin paras taistelutyyppi ja se on ollut mukana alusta asti, suurimmalla osalla pelaajista on todennäköisesti kyllä korkea levelisiä Machampeja, mutta ei juurikaan (ainakaan upittuja) Hariyamoja. Matala levelisten Hariyamojen kohtalo on sama kuin Machampeilla: ne tippuvat yhdestä Draco Meteorista. Pelkästään tätä yhtä tilannetta varten ei kuitenkaan ole suositeltavaa lähteä käyttämään suuria määriä tähtipölyä Hariyama-armeijoiden muodostamiseen, jos niitä ei ole jo valmiiksi olemassa. Focus Blast Mewtwon taistelutyypin hyökkäysvoimaa laskee aina erityisesti se, ettei sillä ole nopeaa taistelutyypin liikettä. Tässä ottelussa tämä ero vielä korostuu, koska olipa Mewtwolla sitten Confusion tai Psycho Cut, niistä kumpikaan ei ole meediotyypin liikkeenä tehokas Dialgaan.

Maatyyppien joukossa Groudon on tällä hetkellä kiistaton kuningas. Vaikka se ei vastusta lohikäärmetyypin liikkeitä, se on silti riittävän kestävä selviytymään yhdestä Draco Meteorista. On kuitenkin erittäin tärkeää, että Groudonin superiskuna on Earthquake, joka on tässä tilanteessa paras vaihtoehto. Solar Beam Groudon on surkea Dialgaa vastaan, mutta monelta pelaajalta saattaa löytyä juuri tämä versio ja luonnollisesti he saattavat sitten myös käyttää sitä. Osaltaan raidi vaikeutuu vielä entisestäänkin tämän takia. Groudonin jälkeen parhaat maatyypit tähän otteluun ovat (Mud Slap + Earthquake) Rhydon ja (Counter + Earthquake) Donphan. Näiden molempien DPS jättää kuitenkin paljon toivomisen varaa. Vaikka Garchomp saapuisi ajoissa peliin, Draco Meteor olisi siihen supertehokas, eikä se siis kestäisi edes yhtä iskua. Sen sijaan maatyypin liikesarjalla varustettu Garchomp pärjää todella hyvin Iron Headia ja erityisesti Thunderia vastaan. Rhyperior (Rhydonin kehittyneempi muoto) taas olisi suureksi avuksi Draco Meteoria vastaan, jos se ehtisi tulla ennen Dialgan saapumista (tai viimeistään samaan aikaan).

Terästyypit vastustavat lohikäärmetyypin liikkeitä ja keijutyypeillä puolestaan on jopa immuunitason vastustus. Edes Metagross ei kuitenkaan pysty vahingoittamaan Dialgaa, koska tämä vastustaa sen kaikkia STAB-hyökkäyksiä (mukaan lukien Meteor Mashia), vaikka se ei pelkääkään Draco Meteoria. Muistakaan terästyypeistä ei ole kovin paljon hyötyä, koska ne eivät pysty lyömään millään liikkeellä kunnolla takaisin tai ovat muuten vain liian heikkoja. Myöskään keijutyypeistä ei ole juurikaan apua, koska keijutyypin liikkeet iskevät Dialgaan vain neutraalisti, sillä terästyypin takia kaikki lohikäärmetyypin heikkoudet (lohikäärme, jää, keiju) kumoutuvat. Pelin parhaana keijutyyppinä Gardevoirkaan ei siis pääse loistamaan tässä ottelussa varsinkaan, kun Dialga vielä vastustaa sen kumpaakin mahdollista nopeaa hyökkäystä. Lisäksi Draco Meteorin parina saattaa olla Metal Claw, joka on terästyypin liikkeenä supertehokas keijuihin. Näin ollen edes keijutyypit eivät välttämättä kestä ottelussa Draco Meteoria vastaan niin kauan kuin voisi äkkiseltään luulla.

Palkia
  • Tyyppi: Vesi + Lohikäärme
  • Heikkoudet: Lohikäärme, Keiju
  • Vastustukset: Teräs, Tuli, Vesi
  • Nopeat hyökkäykset: Dragon Breath, Dragon Tail
  • Superiskut: Draco Meteor, Fire Blast, Hydro Pump
(Kaksinkertainen heikkous/vastustus on lihavoitu.)

Ainoastaan Kingdralla on samanlainen tyyppiyhdistelmä kuin Palkialla. Vain lohikäärme- ja keijutyypin liikkeet ovat siihen supertehokkaita. Lohikäärmeiden "Big 3" (Rayquaza, Dragonite, Salamence) tuhoutuu täysin Draco Meteorin edessä. Jokainen niistä tippuu yhdestä iskusta. Draco Meteor on kuitenkin yhden palkin liike, joten Palkia ei voi iskeä sitä kahdesti peräkkäin. Näin ollen Outrage Rayquazalla ja Dragonitella on mahdollisuus saada aikaan paljon vahinkoa näiden iskujen välissä, koska Outrage on kahden palkin liike. Salamencen tilanne on huonompi, koska se joutuu tyytymään Draco Meteoriin, joka yhden palkin liikkeenä ei ole niin käytännöllinen kuin esimerkiksi juuri Outrage. Toisaalta Big 3 tuo Palkian nopeasti polvilleen, jos superiskuna onkin Fire Blast tai Hydro Pump. Tämä johtuu siitä, että lohikäärmeet vastustavat tulityypin liikkeenä Fire Blastia ja vesityypin liikkeenä Hydro Pumpia.

Vaikka keijutyypin liikkeet ovat supetehokkaita Palkiaan, Pokemon GO:ssa ei ole tällä hetkellä ainuttakaan nopeaa keijutyypin hyökkäystä. Näin ollen keijut eivät pysty iskemään takaisin niin suurella voimalla, vaikka niillä on immuunitason vastustus lohikäärmetyypin liikkeisiin, kuten jo aikaisemmin todettiin. Tästä huolimatta Dazzling Gleam Gardevoir on kokonaisuudessaan yksi ottelun kirkkaimmista tähdistä. Kyseessä on kuitenkin yksi keskeisimmistä salinpuolustajista, joten pelaajilla ei välttämättä ole aina kovin montaa Gardevoiria käytettävissä, koska ne ovat puolustamassa saleja. Toiseksi voimakkain vaihtoehto keijutyyppien joukossa on tällä hetkellä Play Rough Granbull, mutta näitä tuskin löytyy kovin monelta upattuina. Jos Togekiss (Togeticin kehittyneempi muoto) saataisiin peliin ajoissa, se olisi ehdottomasti ässä tässä ottelussa. Toisaalta Togekissilla tulee olemaan Gardevoirin tavoin suuri merkitys salinpuolustuksessa, joten nekin saattavat olla saleilla juuri silloin, kun niitä tarvittaisiin kipeimmin.

Johtopäätös
Draco Meteor Dialga/Palkia on saapuessaan yksi tuhovoimaisimmista legendaarisista raidipomoista, mitä on tähän mennessä nähty. Suurin osa parhaimmista countereista, jotka ovat loistavia muita superiskuja vastaan, tippuvat välittömästi Draco Meteorin iskiessä taivaalta. Ne, jotka kestävät sen, saattaavat taas hyvin olla sellaisia, jotka eivät tee tarpeeksi vahinkoa ansaitakseen oikeasti paikkaansa tässä ottelussa.



* CP-systeemin uudistuksen (14.11.2018) jälkeen Machamp pystyy selviytymään yhdestä Draco Meteorista, mikä tekee Dialgan raidaamisesta huomattavasti helpompaa.