keskiviikko 29. elokuuta 2018

Automaattiset ehdotukset

Heti saliotteluun tai raidiin mennessään pelaaja saa eteensä koneen suosittelemat Pokemonit. Lähes aina nämä ehdotukset ovat kuitenkin huonoja. Tällä hetkellä kone valitsee todella usein Pokemoneja, jotka kyllä kestävät hyvin tulevia iskuja, mutta ne tekevät vahinkoa liian hitaasti ollakseen hyödyllisiä. Jokaisessa ottelussa kisataan kuitenkin myös kelloa vastaan.

Tällä hetkellä legeraideissa pyörivää Regirockia vastaan kone tarjoaa muun muassa Golemia kivityypin liikkeillä, jos superiskuna on Zap Cannon. Tämä johtuu siitä, että Golemilla on maatyyppinsä puolesta immuunitason vastustus sähkötyypin liikkeisiin. Valitettavasti edes sääboostin kanssa se ei tee tarpeeksi vahinkoa, jotta sitä kannattaisi käyttää esimerkiksi Machampin sijaan. Kokonaisuudessaan Machamp on yksi parhaista countereista Regirockia vastaan ja ehdottomasti paras ei-legendaarinen, mutta silti kone ehdottaa mieluummin vaikkapa juuri Golemia. Tämä ei toki tarkoita, että Golem olisi huono Pokemon, vaikka Smack Down Tyranitar ottikin siltä kivityypin hyökkääjän ykköspaikan. Se ei vain kuulu juuri tähän otteluun. Machampia ei ehdotettu automaattisesti myöskään Regicea ja Registeeliä vastaan, vaikka se olisi ollut niissäkin otteluissa yksi parhaimmista vaihtoehdoista.

Parhaat counterit Regejä vastaan

Saliotteluissa Blisseyn hakkaamisessa aika saattaa hyvinkin loppua kesken, jos hyökkää automaattisilla ehdotuksilla, joihin kuuluvat tässä tilanteessa usein esimerkiksi Aggronit. Machampit, Hariyamat ja Focus Blast Mewtwot hoitavat Blisseyt ja muut suuret normaalityypit paljon paremmin kuin Aggronit, vaikka ne eivät kestäkään niin hyvin tulevia iskuja. Kuten Golem, Aggron on parhaimmillaan toisaalla. Se pärjää esimerkiksi terästyypin liikkeillä hyvin keijuja vastaan ja oli aikanaan vahva valinta Rayquaza-raideissa tiimin ankkuriksi.

Joskus koneen antamat automaattiset ehdotukset ovat kuitenkin juuri oikeita. Esimerkiksi Mewtwo-raideissa näkyy heti rivi Tyranitaria, jos superiskuna on Psychic, Shadow Ball tai Hyper Beam. Tässäkin tilanteessa on kuitenkin oltava tarkkana, että kyseessä ovat nimenomaan Bite + Crunch Tyranitaret. Nykyään monelta pelaajalta löytyy varmasti myös paljon Smack Down + Stone Edge Tyranitaria, jotka eivät ole tässä ottelussa niin hyviä kuin pimeystyypin liikkeillä varustetut lajitoverit. Kone ei vielä osaa kunnolla nähdä eroa näiden välillä.

Jokaiseen saliotteluun tai raidiin mentäessä kannattaa suhtautua hyvin kriittisesti automaattisiin ehdotuksiin. Ne ovat harvoin oikeita.

Lasikanuunoiden asema

Lasikanuunoiden tärkeys korostuu kolmannen tason raidien sooloamisessa ja neljännen tason raidien duoamisessa. Legeraideissa ne eivät ole aivan niin tärkeitä, koska niissä yksittäisen pelaajan parin Pokemonin merkitys on hyvin pieni kokonaisuuden kannalta. Tämä johtuu osittain myös häiriöstä väistämisessä (dodge glitch). Jos raidiin tai saliotteluun osallistuu useita ihmisiä, peli ei rekisteröi väistöä, jos isku osuessaan suoraan veisi Pokemonin maahan. Luonnollisesti erityisesti lasikanuunat kärsivät tästä, koska väistäminen on välttämätöntä, jotta ne voisivat toimia kunnolla.

Gengar on täydellinen esimerkki lasikanuunasta. Aikanaan kolmannen tason Alakazamin sooloamisessa pari hyvää Gengaria alussa olivat usein ratkaisevassa asemassa. Legeraideissa ne ovat edelleen päässeet kentälle Mewtwota vastaan, vaikka ne menevätkin useimmissa tilanteissa alas hyvin nopeasti. Parhaimmillaan ne ovat Focus Blast Mewtwota vastaan, koska niillä on kolminkertainen vastustus (kummitustyypin puolesta immuunitason vastustus ja myrkkytyypin puolesta yksinkertainen vastustus) taistelutyypin liikkeisiin. Jopa tässä tilanteessa kannattaa kuitenkin toivoa, että Mewtwon nopeana hyökkäyksenä on Psycho Cut, koska Confusion tekee Gengareista nopeasti selvää superiskusta riippumatta.

Jos lasikanuunoita haluaa käyttää raideissa, sellaista ei kuitenkaan kannata koskaan sijoittaa B-tiimin ensimmäiselle paikalle. Kun pelaaja rejoinaa otteluun, hän ei voi tietää, onko superisku juuri mennyt vai onko se juuri tulossa. Oheisen videon kohta 4:48 havainnollistaa tätä.
https://www.youtube.com/watch?v=yL44B9brzKw
Gengar saapuu kentälle vain mennäkseen välittömästi alas. Tässä kohtaa on syytä muistuttaa, että yksikin Mewtwon Psychic tai Shadow Ball riittää tuhoamaan jopa sataprosenttisen ja tappiin vedetyn Gengarin. Jos kyseisellä paikalla olisi ollut esimerkiksi seuraavana kentälle tullut Tyranitar, tilanne olisi ollut kokonaan toinen. Todennäköisesti olisikin ollut kannattavampaa vaihtaa näiden kahden paikat keskenään.

Suurimmaksi osaksi pelityyli lopulta ratkaisee, kuinka tärkeitä lasikanuunat ovat. Joissain tilanteissa ne voivat olla avain voittoon, mutta nimensä mukaisesti ne saattavat kuitenkin osoittautua liian hauraiksi saliotteluihin ja legeraideihin.

lauantai 25. elokuuta 2018

Tyranitaren tulevaisuus

Tyranitar ei esittelyjä kaipaa. Se on pitänyt hallussaan parhaan pimeystyypin hyökkääjän asemaa heti ilmestymisestään lähtien. Kesäkuun Larvitar Community Dayn jälkeen se nappasi myös välittömästi parhaan kivityypin hyökkääjän tittelin. Tyranitar on yksi harvoista Pokemoneista, joka pääsee kunnolla hyödyntämään molempia tyyppejään vastaavia liikesarjoja. Sekä Bite + Crunch että Smack Down + Stone Edge ovat molemmat erittäin hyödyllisiä yhdistelmiä. Bite + Crunch Tyranitar hallitsee Mewtwo-raideja (lukuun ottamatta Focus Blast Mewtwota) ja iskee voimalla viiteen neljännen sukupolven legendaariseen Pokemoniin. Samaan aikaan Smack Down + Stone Edge Tyranitar on puolestaan murskannut kesän aikana lyhyen paluun tehneet legendaariset linnut.


Pimeystyypin hyökkääjänä Tyranitaren suurimmat uhat ovat Darkrai (gen 4), Hydreigon (gen 5) ja Yveltal (gen 6). Darkrain DPS tulee hyvin todennäköisesti olemaan suurempi kuin Tyranitaren, mutta se kestää iskuja paljon huonommin, joten useimmissa tilanteissa sen TDO jää auttamatta pienemmäksi. Lisäksi Darkrai on myyttinen Pokemon, kuten Mew tai Celebi, joten jokainen pelaaja saa näillä näkymin vain yhden yksilön. Hydreigon on Tyranitaren tavoin pääsarjan peleissä vale-legendaarinen (pseudo-legendary). Tämän voi ajatella yksinkertaistettuna Pokemonina, joka ei virallisesti ole legendaarinen, mutta jolla on legendaaristen Pokemonien tasoa olevat voimat. Senkään statit eivät kuitenkaan ole ihmeelliset verrattuna Tyranitareen. Ainoastaan Hydreigonin attack on aavistuksen suurempi. Liikesarjalla on jälleen ratkaiseva asema, mutta Tyranitar on silti yleisesti ottaen kestävämpi, kävi miten kävi. Edes Yveltalin, legendaarisen Pokemonin, statit eivät näytä kovin vaikuttavilta, kun huomioidaan yhdeksän prosentin pienennys. Näin on käynyt tähän mennessä kaikille Pokemoneille, joiden maksimi CP on yli 4 000, joten on syytä epäillä vahvasti, että sama tapahtuu Yveltalin (max CP 4 379) kohdalla.


Kivityypin hyökkääjänä Tyranitaren kovimmat kilpailijat ovat Rhyperior (gen 4), Rampardos (gen 4), Archeops (gen 5) ja Terrakion (gen 5). Rhyperioria on jo tarkasteltu aikaisemmassa blogitekstissä "Rhyperiorin analyysi". Rampardosilla ja Archeopsilla on valtava attack, mutta ne ovat kuitenkin melko hauraita. Niiden asema suhteessa Smack Down + Stone Edge Tyranitareen näyttäisi olevan samankaltainen kuin Gengarin tämänhetkinen asema suhteessa Bite + Crunch Tyranitareen, jos ne saavat hyvät kivityypin liikkeet. Pelityyli sitten lopulta ratkaisee, kuinka monta lasikanuunaa tiimiinsä haluaa. Terrakion on legendaarinen Pokemon, jolla on ainoastaan hieman korkeampi attack kuin Tyranitarella. Vaikka se saisi aikanaan hyvät kivityypin liikkeet, sen uppaaminen vaatisi legendaarisen Pokemonina käytännössä valtavia määriä Rare Candejä.

Ensimmäisenä Tyranitaren puolesta puhuu sen saatavuus. Sille on loppujen lopuksi verrattain helppo saada karkkeja, kun otetaan huomioon, miten hyvä se on. Tyranitar on kuitenkin ollut mukana raideissa alusta alkaen ja Larvitar voi kuoriutua kymmenen kilometrin munasta. Lisäksi Larvitar Community Day toi monille runsaasti lisää karkkeja, vaikka suuri osa niistä jouduttiinkin heti käyttämään Smack Down Tyranitarien kehittämiseen. Ainakin siis legendaarisiin uhkiin verrattuna Tyranitarelle on ollut melko helppoa saada karkkeja.

Kuten Machampin kohdalla, Tyranitar on tällä hetkellä erittäin hyödyllinen Pokemon. Mewtwo-raidit jatkuvat edelleen ja legendaariset linnut palailevat yksi toisensa jälkeen. Mitä ikinä tapahtuukaan tulevaisuudessa, se ei voi koskaan poistaa Tyranitaren tuomaa hyötyä juuri nyt. Lisäksi nimenomaan neljännessä sukupolvessa on paljon legendaarisia, jotka ovat heikkoja pimeystyypin liikkeille. Pimeystyypin hyökkääjiä ei tarvita yhdessäkään viidennen tai kuudennen sukupolven legeraidissa. Näin ollen ainakin Hydreigon ja Yveltal tulevat auttamatta liian myöhään.

Tyranitarella on ainutlaatuinen tyyppiyhdistelmä, joka erottaa sen aina esimerkiksi Yveltalista tai Rhyperiorista. Se ottaa iskuja vastaan hieman eri tavalla, eikä siis koskaan täysin kilpaile samasta asemasta muiden pimeys- tai kivityyppien kanssa. Erityisesti huomionarvoista on, että Tyranitaren pimeystyyppi tuottaa sille immuunitason vastustuksen meediotyypin liikkeisiin. Esimerkiksi Ho-Oh, jolla on meediotyypin Extrasensory nopeana hyökkäyksenä, tulee aina olemaan helpompi vastus juuri Tyranitarelle kuin muille kivityypeille.

Tulevaisuudessa kaavat, joilla statit muutetaan pääsarjan peleistä Pokemon GO:hon, saattavat hyvinkin muuttua. Melkein mikä tahansa muutos esimerkiksi pienentää hyvin todennäköisesti Rampardosin ja Tyranitaren attackien välistä eroa, koska nykyinen laskutapa suosii voimakkaasti Pokemoneja, joilla on mahdollisimman epätasaisesti jakautuneet statit hyökkäyksen/puolustuksen ja erikoishyökkäyksen/-puolustuksen välillä pääsarjan peleissä. Rampardos on tästä täydellinen esimerkki. Sen hyökkäys on erittäin korkea, mutta sen erikoishyökkäys on hyvin matala. Kuten aikaisemmin todettiin, Tyranitar on vale-legendaarinen, mikä tarkoittaa, että sen statit ovat korkeat pääsarjan peleissä. Ainoastaan sen nopeus on hieman matala, mutta kaikki muut statit ovatkin sitten loistavia. Jos tällä suunnalla tapahtuu joskus muutoksia, Tyranitaren statit tulevat silti aina olemaan hyvät myös Pokemon GO:ssa.

Tyranitarella on kaiken lisäksi vielä yksi ässä hihassaan: Mega-muoto. Yhdelläkään sen potentiaalisella uhalla ei ole tällaista muotoa. Jos Tyranitar joskus menettää valtaistuimensa, Mega-Tyranitar palaa kyllä aikanaan ottamaan sen voimalla takaisin. Täytyy toki edelleen muistaa, että pääsarjan peleissä Mega-evoluution voi aktivoida vain kerran ottelun aikana, joten yhtä Mega-Tyranitarta enempää ei välttämättä voi kerralla käyttää tässäkään pelissä. Lisäksi on täysin mahdollista, että Mega-muotojen statit kärsivät aikanaan yhdeksän prosentin pienennyksen, mutta siinäkin tilanteessa Mega-Tyranitar on kokonaisuudessaan omaa luokkaansa.

Jos minun pitäisi ehdottaa Pokemonia, jonka vahvistamiseen kannattaisi käyttää resursseja, Tyranitar kuuluisi ehdottomasti kolmen kärkeen. Enkä tarkoita pelkästään yhtä. Mielestäni on hyödyllistä tapittaa useampikin yksilö, mutta en kuitenkaan kehottaisi hankkimaan koko kuuden tiimiä. Sanoisin, että 3-4 yksilöä kummallakin liikesarjalla varustettuna on sopiva määrä. Tähän loppuun vielä lainaus eräästä videosta, jolla analysoidaan, kuinka hyvä Tyranitar on oikein ollut pääsarjan peleissä.
"How good was... You know what. Let's just save time. It was and is amazing. You all know that. Both in singles and doubles, Tyranitar kicks a$$"

torstai 23. elokuuta 2018

Togekissin analyysi

Togetic kehittyy neljännessä sukupolvessa Togekissiksi, joka säilyttää aikaisemman muotonsa tyyppiyhdistelmän keiju + lento. Togekissilla on näin ollen kaksinkertainen vastustus taistelutyypin liikkeisiin ja korkeat statit, mikä tekee siitä loistavan Machamp-suoran katkaisijan. Sillä tulee siis olemaan hyvin samankaltainen asema kuin Gardevoirilla tällä hetkellä.


Togekissin statit ovat attackia lukuun ottamatta jopa korkeammat kuin Gardevoirilla. Pääsarjan peleissä se ei kuitenkaan voi oppia Confusionia, joka on yksi Gardevoirin suurimmista valttikorteista. Kuitenkin saipa Togekiss sitten mitä tahansa lento- tai keijutyypin liikkeitä, se pystyy täyttämään tehtävänsä, koska sekä lento- että keijutyypin liikkeet ovat molemmat supertehokkaita taistelutyyppeihin. Muutenkin sen tyyppiyhdistelmän pitäisi yksinäänkin riittää pakottamaan Machampit ja Hariyamat ulos. Liikesarja vaikuttaa siihen, onko Togekiss hyvä vai todella hyvä salinpuolustaja suurien normaalityyppien (Blissey, Snorlax, Chansey) välissä.

Keijutyyppinsä puolesta Togekissilla on immuunitason vastustus lohikäärmetyypin liikkeisiin. Jos se saisi Fairy Wind-nimisen keijutyypin liikkeen nopeaksi hyökkäykseksi, siitä tulisi varsin kestävä lohikäärmeiden tuhoaja. Erityisesti Togekiss olisi tällöin vahva valinta neljännen sukupolven hirviötä, Garchompia, vastaan. Garchomp on lohikäärme- ja maatyyppi, jolla on legendaaristen Pokemonien tasoa olevat voimat. Tyyppiyhdistelmänsä takia Togekissilla on immuunitason vastustus kaikkiin Garchompin STAB-hyökkäyksiin. Edelleen toki pelin kovimmat lohikäärmeet ja vahvimmat jäätyypit tekisivät Garchompista nopeammin selvää, mutta kestävyys olisi Togekissin puolella.

Liikesarjasta riippumatta Togekiss tulee olemaan heti hyödyllinen. Aika näyttää vain sen, kuinka hyödyllinen se loppujen lopuksi on.

keskiviikko 22. elokuuta 2018

Rhyperiorin analyysi

Rhydon kehittyy Rhyperioriksi neljännessä sukupolvessa. Tämä kivi- ja maatyypin Pokemon pystyy oikeilla liikkeillä saavuttamaan aseman aivan kärjen tuntumassa sekä kivityyppien että maatyyppien joukossa. En kuitenkaan ole vakuuttunut Rhyperiorin kyvystä muuttaa peliä merkittävästi.

Ensimmäisenä huolena on se, että pääsarjan peleissä Rhydon voi kehittyä Rhyperioriksi ainoastaan vaihtokaupan kautta (pitämällä samalla Protector-nimistä esinettä). Kaverisysteemin myötä tällainen olisi täysin mahdollista toteuttaa myös Pokemon GO:ssa. Koska IVt muuttuvat vaihdossa, Rhydonit, joilla on korkeat IVt, osoittautuisivat hyödyttömiksi evoluutiota ajatellen. Kannattaa muistaa, että jo tälläkin hetkellä esimerkiksi Eeveen kehittäminen Espeoniksi tai Umbreoniksi vaatii aluksi kymmenen kilometrin kävelyn, mikä vastaa pääsarjan peleissä korkean ystävyyden (high frienship) saavuttamista. Pokemon GO:ssa siis kyllä kunnioitetaan ainakin joiltain osin pääsarjan pelien harvinaisempia kehitystapoja.

Toisena murheena on luonnollisesti, saako Rhyperior hyvät liikkeet. Jos se ei saa esimerkiksi nopeaa kivityypin liikettä, se ei pääse lähellekään Smack Down + Stone Edge Tyranitaren tasoa kivityypin hyökkääjänä. Vaikka Rhyperior saisikin heti alkuun hyvän liikesarjan, kovin montaa Rhyperioria ei silti välttämättä kannata hankkia heti. Tämä johtuu siitä, että Rhyperiorille annettiin neljännessä sukupolvessa signature move nimeltä Rock Wrecker. (Nykyään tosin myös pari muuta Pokemonia voivat oppia sen.) Siitä saattaa hyvinkin tulla aikanaan Rhyhornin Community Dayn erikoisliike. Koville kivityypeille ei ole käyttöä neljännen sukupolven legeraideissa ja kaikki legendaariset linnut ovat jo tehneet paluun lukuun ottamatta Moltresia, joka sekin tulee käytännössä varmasti palaamaan muutaman viikon päästä. Näin ollen kivityyppejä tarvitaan vain ajoittain alemman tason raideissa ja joskus harvoin saliotteluissa, kunnes viides sukupolvi aikanaan saapuu, joten odottamisesta ei kärsi. Ensimmäiselle Rhyperiorille lieneekin järkevintä hankkia aikanaan maatyypin liikesarja (mikäli mahdollista), koska se pääsee heti toimintaan neljännen sukupolven legejä vastaan.

Oletetaan sitten, että pelaaja on saanut käsiinsä Rhyperiorin, jolla on kaksi kivityypin liikettä. Oletetaan lisäksi, että Ho-Oh on samalla palannut raideihin. Rhyperior on kentällä ja ottelu alkaa. Vihdoin on tullut aika murskata! Sitten huomataan, että kyseessä onkin Solar Beam Ho-Oh ja Rhyperior tipahtaa heti ensimmäisestä iskusta, koska sillä on kaksinkertainen heikkous ruohotyypin liikkeisiin. Erilainen tyyppiyhdistelmä erottaa Rhyperiorin aina muun muassa Tyranitaresta. Tämä tarkoittaa, että ne ottavat iskuja vastaan eri tavalla, eivätkä siis täysin kilpaile samasta asemasta. Hyvälläkin kivityypin liikesarjalla Rhyperior saattaa osoittautua liian hauraaksi verrattuna Tyranitareen, jos vastassa on esimerkiksi Extrasensory + Solar Beam Ho-Oh. Vastaavasti Rhyperior pärjää taas paremmin kuin Tyranitar, jos vastassa on esimerkiksi Zapdos, jonka sähkötyypin liikkeisiin sillä on maatyyppinsä puolesta immuunitason vastustus toisin kuin Tyranitarella.

Rhyperior on tervetullut lisäys nykyisten kivi- ja maatyyppien joukkoon, mutta sen merkitys ei välttämättä ole hyvälläkään liikesarjalla niin suuri kuin voisi ensi silmäyksellä luulla.

tiistai 21. elokuuta 2018

Haastavin kuuden puolustajan tiimi

Tässä on oma ehdotukseni haastavimmaksi kuuden puolustajan tiimiksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen sali tulee kyllä alas riippumatta siitä, mitä sinne laittaa.
  1. Blissey: Zen Headbutt + Dazzling Gleam
  2. Gardevoir: Confusion + Shadow Ball / Dazzling Gleam
  3. Snorlax: Zen Headbutt + Body Slam / Heavy Slam
  4. Clefable: Zen Headbutt + Dazzling Gleam
  5. Chansey: Zen Headbutt + Dazzling Gleam
  6. Milotic: Dragon Tail + Blizzard / Surf
Paikat 1, 3 ja 5 kuuluvat luonnollisesti Blisseylle, Snorlaxille ja Chanseylle. Ne kaikki edustavat normaalityyppiä, joten ainoastaan taistelutyypin liikkeet ovat niihin supertehokkaita. Varsinkin Blisseytä vastaan on tärkeää osata hyödyntää tämä ainoa heikkous. Parhaat Pokemonit tähän tarkoitukseen ovat tällä hetkellä Counter + Dynamic Punch Machamp (/ Hariyama) ja Focus Blast Mewtwo.

Paikat 2 ja 4 on tarkoitettu "Machamp-suoran katkaisijoille". Gardevoir vastustaa taistelutyypin liikkeitä molempien tyyppiensä (meedio + keiju) puolesta ja Confusion rankaiseen erittäin hyvin kentälle jääviä Machampeja. Lisäksi sillä on keijutyyppinsä puolesta immuunitason vastustus lohikäärmetyypin liikkeisiin, jos joku yrittää kukistaa sen esimerkiksi Rayquazalla tai Dragonitella, joista molemmat ovat pelin kovimpia yleishyökkääjiä. Dazzling Gleam tekee enemmän vahinkoa taistelu- ja lohikäärmetyyppeihin kuin Shadow Ball, mutta mielestäni Shadow Ball ansaitsee kuitenkin ykköspaikan. Gardevoirin tyyppiyhdistelmä ja Confusion riittävät pakottamaan Machampin ulos ottelusta ilman Dazzling Gleamiakin. Yleisesti ottaen Bullet Punch + Flash Cannon Metagross ja Shadow Ball Mewtwo ovat parhaimpia valintoja Gardevoiria vastaan. Shadow Ball on niihin molempiin supertehokas toisin kuin Dazzling Gleam, jota Metagross jopa vastustaa terästyyppinsä puolesta.

Clefable ei ole niin vaarallinen kuin Gardevoir, mutta sillä on tismalleen sama tehtävä. Pelkkänä keijutyyppinä se on kuitenkin heikko vain teräs- ja myrkkytyypin liikkeitä vastaan. Yksi parhaimmista vaihtoehdoista on tässäkin tilanteessa Bullet Punch + Flash Cannon Metagross. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Scizor ja Aggron terästyypin liikkeillä. Edes kaikki pääsarjan pelejä pelanneet eivät tosin ole täysin tietoisia keijutyypeistä ja niiden heikkouksista, koska ne tulivat mukaan kuvioihin "vasta" vuonna 2013 kuudennen sukupolven myötä. Harvalla pelaajalla on upittuja myrkkytyyppejä, mutta kolmannen sukupolven myötä vahvoja terästyyppejä löytyy varmasti monelta. Toisaalta Metagrossin hankkiminen ei ole helppoa, Scizor on kokonaisuudessaan hyödyllisempi hyönteistyypin liikkeillä ja Aggronilla saattaa hyvin olla väärät liikkeet (Dragon Tail) juuri tähän otteluun.

Milotic ansaitsee viimeisen paikan. Pelkkänä vesityyppinä ainoastaan sähkö- ja ruohotyypin liikkeet ovat siihen supertehokkaita. Dragon Tail iskee neutraalisti sekä ruoho- että sähkötyyppeihin ja supertehokkaasti lohikäärmetyypin yleishyökkääjiin toisin kuin Waterfall. Lisäksi erityisesti Alolan Exeggutoria vastaan Dragon Taililla on selvä etulyöntiasema. Superiskuna voi käyttää joko Blizzardia tai Surfia. Molemmissa on puolensa. Kahden palkin vesityypin liikkeenä Surf pääsee iskemään useammin ja hyötyy STAB:istä, mutta ruoho- ja lohikäärmetyypin Pokemonit vastustavat sitä. Jäätyypin liikkeenä Blizzard taas on supertehokas ruohotyyppeihin ja puoliksi lentotyyppiä olevaan Zapdosiin. Lisäksi se on jopa kaksinkertaisesti supertehokas Alolan Exeggutoriin ja kaikkiin merkittävimpiin lohikäärmeisiin. Valitettavasti Blizzard on kuitenkin yhden palkin liike, joten Milotic ei pääse iskemään sillä kovin usein.

maanantai 20. elokuuta 2018

Machampin tulevaisuus

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että Machamp on avain Blisseyn, Chanseyn ja Snorlaxin kukistamiseen. Jo yli vuoden ajan se on ollut kirkkain tähti Tyranitar-raideissa ja kuluneen kesän aikana Machamp-armeijat ovat päässeet näyttämään voimansa myös 5. tason raideissa Regejä vastaan. Lisäksi neljännen sukupolven taistelutyypit (Lucario, Gallade, Infernape ja Toxicroak) eivät ole näillä näkymin uhkaamassa Machampin ykköspaikkaa.

Machampin ja potentiaalisten uhkien statit. Yhdeksän prosentin pienennys suluissa.

Viidennestä sukupolvesta löytyy ensimmäinen potentiaalinen uhka: Conkeldurr. Pääsarjan peleissä se voi oppia sekä Counterin että Dynamic Punchin ja sillä on kauttaaltaan korkeammat statit kuin Machampilla. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että Machamp olisi syrjäytymässä. Jos Conkeldurr saakin huonomman taistelutyypin liikesarjan kuin Counter + Dynamic Punch, on täysin mahdollista, että Machamp säilyttää edelleen asemansa. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Raikou on parempi sähkötyypin hyökkääjä kuin Zapdos, vaikka sen attack on matalampi (241 vs. 253). Tämä johtuu siitä, että Wild Charge kuuluu ainoastaan Raikoun liikesarjaan. Samankaltainen tilanne on täysin mahdollinen Machampin ja Conkeldurrin kohdalla.

Useat Pokemonit saivat kuudennessa sukupolvessa Mega-muodon. Näihin kuuluivat muun muassa Blaziken, Lucario ja Gallade, joiden Mega-muodot antavat Machampille kunnon vastuksen, vaikka ne eivät saisikaan parhaimpia mahdollisia taistelutyypin liikkeitä ja/tai niiden statit kärsisivät joidenkin legendaaristen tavoin yhdeksän prosentin pienennyksen. Lisäksi Mega-evoluution kautta ne pääsisivät paljon paremmin hyödyntämään toisen tyyppinsä (tuli, teräs, meedio) tuomia vastustuksia, mikä edelleen nostaisi niiden arvoa (tietyissä tilanteissa) suhteessa Machampiin. Huomioitavaa kuitenkin on, että pääsarjan peleissä Mega-evoluutio on mahdollista aktivoida vain yhden kerran ottelun aikana. Kuuden Pokemonin tiimin muodostaminen raidia varten pelkästään Mega-muotojen avulla voisi siis hyvin olla täysin mahdotonta. Toisaalta saliotteluissa tämä ei olisi läheskään niin suuri ongelma.

Machamp on kokonaisuudessa tällä hetkellä kiistatta yksi pelin hyödyllisimmistä Pokemoneista (ellei jopa hyödyllisin). Pelkästään tämän takia on mielestäni kannattavaa uppia useampi Machamp. Uhkia on näkyvissä horisontissa, mutta nekin sisältävät vielä niin paljon avoimia kysymyksiä ja saattavat olla hyvinkin kaukana tulevaisuudessa, ettei niistä kannata liiemmin murehtia. Tuskin muutenkaan koskaan vastaan tulee tilannetta, jossa hyviä countereita on liikaa, jos olet salilla hakkaamassa yli kolmetonnista Blisseytä, jolle syötetään jatkuvasti kultamarjaa.

sunnuntai 19. elokuuta 2018

Groudonin paras superisku

Monissa lähteissä Groudonin liikesarjaksi suositellaan yhdistelmää Mud Shot + Solar Beam. On totta, että tämä yhdistelmä on tuhoisampi kuin Mud Shot + Earthquake, jos vastassa on Pokemon, johon ruoho- ja maatyypin liikkeet ovat yhtä tehokkaita. Tästä hyvänä esimerkkinä on parhaillaan 5. tason raideissa oleva kivityypin Regirock, johon sekä ruoho- että maatyypin liikkeet ovat molemmat supertehokkaita. Juuri tällä hetkellä Solar Beam Groudon on siis parempi kuin Earthquake Groudon, mutta näin ei tule olemaan aina.

Neljännen sukupolven saavuttua Earthquake Groudon on erinomainen valinta kahta vahvaa legendaarista Pokemonia vastaan: Heatrania (tuli- ja terästyyppi) ja Dialgaa (teräs- ja lohikäärmetyyppi). Heatranilla on kaksinkertainen heikkous maatyypin liikkeisiin ja vahvin maatyyppi on Groudon. Dialgalla on vain yksinkertainen heikkous maatyypin liikkeisiin, mutta niiden lisäksi ainoastaan taistelutyypin liikkeet ovat siihen supertehokkaita. Solar Beam ei edes tule kysymykseen näissä tilanteissa, koska sekä Heatranilla että Dialgalla on kaksinkertainen vastustus ruohotyypin liikkeisiin. Näin ollen nimenomaan Earthquake Groudon tulee olemaan yksi tärkeimmistä Pokemoneista näissä otteluissa. Solar Beam Groudonia taas ei tarvita yhdessäkään neljännen sukupolven legeraidissa. 

Kun Regirock poistuu raideista, kannattaa harkita Solar Beam Groudonin muuttamista Earthquake Groudoniksi.

perjantai 17. elokuuta 2018

Neljännen sukupolven legendaariset Pokemonit

Neljäs sukupolvi tuo mukanaan yhteensä yhdeksän uutta legendaarista Pokemonia raidattavaksi. Tässä on listattu parhaimpia countereita niitä vastaan.

Uxie, Mesprit, Azelf, Cresselia
  • Tyyppi: Meedio 
  • Counterit: Bite + Crunch Tyranitar, Psycho Cut + Shadow Ball Mewtwo

Heatran
  • Tyyppi: Tuli + Teräs
  • Counterit: Mud Shot + Earthquake Groudon, Waterfall + Hydro Pump Kyogre

Regigigas
  • Tyyppi: Normaali
  • Counterit: Counter + Dynamic Punch Machamp (/Hariyama), Focus Blast Mewtwo

Dialga
  • Tyyppi: Teräs + Lohikäärme
  • Counterit: Mud Shot + Earthquake Groudon, Counter + Dynamic Punch Machamp (/Hariyama)

Palkia
  • Tyyppi: Vesi + Lohikäärme
  • Counterit: Dragon Tail + Outrage Rayquaza/Dragonite, Confusion + Dazzling Gleam Gardevoir

Giratina
  • Tyyppi: Kummitus + Lohikäärme
  • Counterit: Bite + Crunch Tyranitar, Dragon Tail + Outrage Rayquaza/Dragonite, Shadow Ball Mewtwo

Luonnollisesti muitakin hyviä vaihtoehtoja löytyy näiden lisäksi nykyisistä ja neljännessä sukupolvessa tulevista Pokemoneista (Garchomp!). Esimerkiksi Shadow Claw + Shadow Ball Gengar on erinomainen lasikanuuna, kun vastassa on Uxie, Mesprit, Azelf, Cresselia tai Giratina.

Todennäköisyys saada x erilaista Eeveen kehitysmuotoa, kun evolvaa n Eeveetä



keskiviikko 15. elokuuta 2018

Turvallisimmat Pokemonit neljättä sukupolvea ajatellen

GamePress julkaisi hiljattain artikkelin turvallisimmista Pokemoneista, jotka eivät menetä arvoaan neljännen sukupolven saavuttua. Suosittelen lämpimästi lukemaan sen.
https://pokemongo.gamepress.gg/safest-pokemon-bets-gen-4
En kuitenkaan ole samaa mieltä kaikista kohdista.
"The two types that were completely left out from the previous analysis (apart from the meta-irrelevant Poison and Steel) are Fire and Ice. That’s because, in both categories, the current best attackers have their days numbered"
Tarkastellaan aluksi tarkemmin Heatrania, joka olisi siirtymässä Moltresin ja Entein yläpuolelle.
  • Tyyppi: Tuli + Teräs
  • Vastustukset:  Jää, Teräs, Ruoho, Ötökkä, Keiju, Myrkky, Normaali, Lento, Meedio, Lohikäärme
  • Heikkoudet: Maa, Taistelu, Vesi
(Kaksinkertainen vastustus/heikkous on lihavoitu.)

Tulityypit eivät ole koskaan olleet kovin keskeisiä, mutta ne pääsivät loistamaan kesän aikana Regicea ja Registeeliä vastaan. Articunon lisäksi nämä kaksi ovatkin tosin kolmen ensimmäisen sukupolven ainoat legendaariset, joita vastaan tulityypin liikkeet ovat supertehokkaita. Yksikään neljännen sukupolven legendaarinen Pokemon ei ole heikko tulityypin liikkeille ja Articuno on jo yhden kerran tehnyt paluun, joten tulityypit pääsevät todennäköisesti seuraavan kerran 5. tason raideissa kentälle, kun Regice ja Registeel palaavat.

Palautetaan mieleen näiden kahden Regin liikesarjat.
Regice:
  •  Frost Breat, Rock Smash
  •  Blizzard, Focus Blast, Earthquake
Registeel:
  • Metal Claw, Rock Smash
  • Flash Cannon, Focus Blast, Hyper Beam
On helppo uskoa, että Heatran on parempi kuin Moltres/Entei, kun vastassa on esimerkiksi Frost Breat + Blizzard Regice tai Metal Claw + Flash Cannon Registeel. Mutta koska Rock Smash, Focus Blast (taistelutyypin liikkeitä) ja erityisesti Earthquake (maatyypin liike) ovat supertehokkaita Heatraniin, Entei ja varsinkin Moltres säilyttävät arvonsa huipulla.

Luodaan vielä lopuksi katse viidenteen sukupolveen, jolloin Gobalion (teräs- ja taistelutyypin legendaarinen Pokemon) ja Virizion (ruoho- ja taistelutyypin legendaarinen Pokemon) saapuvat 5. tason raideihin. Heatran pääsee loistamaan, kun vastassa on Gobalion terästyypin liikkeillä tai Virizion ruohotyypin liikkeillä. Jos kuitenkin vastaan tulee jompikumpi näistä taistelutyypin liikkeillä, Entein ja Moltresin arvo nousee.

En siis sanoisi, että Heatran siirtyy Entein ja Moltresin yläpuolelle, vaan pikemminkin se liittyy niiden seuraan huipulle.