maanantai 30. joulukuuta 2019

Scizorin analyysi

Monet pelaajat mieltävät Scizorin turhaksi ötökäksi, jolla saattaa ehkä joskus olla jotain käyttöä sateisella säällä sääboostin kanssa tai tilanteessa, jossa vastustajalla on kaksinkertainen heikkous hyönteistyypin liikkeisiin. Team GO Rocketin jäsenten (rakettien) myötä Scizor on kuitenkin saavuttanut erittäin vahvan aseman, josta valitettavasti kovin moni ei ole tietoinen.

Scizor edustaa hyönteis- ja terästyyppiä, minkä takia ainoastaan tulityypin hyökkäykset ovat siihen supertehokkaita. (Huomioitavaa kuitenkin on, että kyseessä on kaksinkertainen heikkous.) Tämä siis tarkoittaa, että Scizor joko vastustaa tai ottaa vain neutraalia vahinkoa kaikista muista hyökkäyksistä. Raketteja vastaan taisteltaessa on tärkeää vastustaa tai vähintäänkin ottaa vain neutraalia vahinkoa vastassa olevien Pokemonien nopeista hyökkäyksistä. Näin ollen jokaisella terästyyppiä olevalla Pokemonilla on lähtökohtaisesti hyvät edellytykset pärjätä raketteja vastaan. Osaltaan tämän takia Lucarioa ja Melmetalia näkee usein suositeltavan raketteja vastaan. Kuitenkin Lucariosta ja Melmetalista poiketen Scizorin hyönteistyyppi antaa sille tyyppiyhdistelmän, joka on heikko ainoastaan yhden tyypin liikkeille. Hyönteistyypin vastustus kumoaa terästyypin heikkouden taistelu- ja maatyypin liikkeille. Haittapuolena on toki, että samalla hyönteistyypin heikkous kumoaa terästyypin vastustuksen kivi- ja lentotyypin liikkeille, mutta nämäkin iskevät siis vain neutraalisti Scizoriin.

Scizorin liikesarjan tulisi olla Fury Cutter + X-Scissor. Toimiakseen kunnolla raketteja vastaan taisteltaessa pelaajan tulee ottaa hyöty irti siitä, että vastustaja lakkaa hyökkäämästä pieneksi hetkeksi aina, kun superisku on käytetty tai kun uusi Pokemon saapuu kentälle.



Jos Scizorista haluaa saada kaiken mahdollisen irti, niin tämä onnistuu ostamalla sille toiseksi superiskuksi Night Slashin. Kun Night Slashiä käytetään, on 12,5 % mahdollisuus, että käyttäjä saa boostin hyökkäysvoimaansa. Boosti nostaa aktivoituessaan hyökkäysvoimaa kahdella pykälällä. Koska Pokemonin hyökkäysvoima voi nousta yhteensä korkeintaan neljällä pykälällä, Night Slash voi antaa boostin enintään kaksi kertaa.

X-Scissor ja Night Slash latautuvat tismalleen yhtä nopeasti. Tämä tarkoittaa, että Night Slashiä on kannattavaa käyttää (ainakin) kaksi kertaa aina ottelun alussa, kun vastustaja kuitenkin estää nämä iskut suojillaan. Näin pelaaja saa siis mahdollisuuden hyökkäysvoiman boostiin, mutta ei kuitenkaan voi menettää mitään.

Määritetään sitten, kuinka suurella todennäköisyydellä saadaan (ainakin yksi) hyökkäysvoiman boosti, kun Night Slashiä käytetään kaksi kertaa. Olkoon X tämä hyökkäysvoiman boostien lukumäärä. Oletetaan, että hyökkäysvoiman boostin saaminen toisella kerralla on riippumaton ensimmäisestä kerrasta. Merkitään p = 0,125 ja q = 1 - 0,125 = 0,875.


P(X ≥ 1) = P(X = 1) + P(X = 2) = 2pq + p²

Siten todennäköisyys saada hyökkäysvoiman boosti ainakin kerran käytettäessä Night Slashiä kaksi kertaa on 2 · 0,125 · 0,875 + 0,125² = 0,234375 ≈ 23 %.

Testataan sitten Fury Cutter + X-Scissor + Night Slash Scizoria käytännössä.


Scizor pystyy siis yksinään kukistamaan koko Cliffin tiimin. Kuitenkaan sitä ei edes mainita esimerkiksi GamePressin artikkelissa, jossa analysoidaan countereita Cliffiä vastaan. Kyseessä on ehdottamasti yksi parhaimmista Pokemoneista, joita voi tällä hetkellä käyttää raketteja vastaan.

maanantai 16. joulukuuta 2019

Aura Sphere Lucarion analyysi

Aura Sphere Lucario syrjäytti Machampin valtaistuimeltaan. Nyt Lucariolla on koko pelin korkein taistelutyypin DPS. Edes Conkeldurr, jonka piti olla Machampin syrjäyttävä Pokemon, ei pääse Lucarion DPS:n tasolle, kun se aikanaan saapuu peliin.

Tyyppiyhdistelmä

Lucarion tyyppiyhdistelmä (taistelu + teräs) on aina ollut varsin ihanteellinen taistelutyypin hyökkääjänä toimimisen kannalta. Taistelutyypin liikkeethän ovat supertehokkaita normaali-, teräs-, jää-, kivi- ja pimeystyypin Pokemoneihin. Pelkkää taistelutyyppiä edustavilla Pokemoneilla, kuten Machampilla, on kuitenkin vain yksinkertainen vastustus kivi- ja pimeystyypin hyökkäyksiin. Normaali-, teräs- ja jäätyypin liikkeet ovat puolestaan neutraaleja. Terästyypin ansiosta Lucario saa yksinkertaisen vastustuksen jää- ja terästyypin liikkeisiin sekä jopa kaksinkertaisen vastustuksen kivityypin liikkeisiin.

Erityisesti saliotteluissa taas terästyypin ansiosta Lucario ei pelkää Blisseyn, Snorlaxin, Chanseyn tai Slakingin liikkeitä, joita salia puolustavilla yksilöillä on (tai ainakin pitäisi olla):
  • Blissey: Zen Headbutt + Dazzling Gleam/Psychic
  • Snorlax: Zen Headbutt + Body/Heavy Slam
  • Chansey: Zen Headbutt + Dazzling Gleam/Psychic
  • Slaking: Yawn + Body Slam/Play Rough
Kaikissa näissä tilanteissa Lucario ottaa siis iskuja vastaan tehokkuuskertoimien puolesta paremmin kuin pelkkää taistelutyyppiä edustava Machamp. Snorlaxin ja Slakingin liikesarjoihin kuuluu toki myös maatyypin Earthquake, joka on Lucarioon supertehokas. Kyseessä on kuitenkin hitaasti latautuva ja helposti väistettävä yhden palkin liike, jota salia puolustavalla Snorlaxilla tai Slakingilla ei ole (edelleenkään) syytä olla.

Äsken mainitun nelikon lisäksi saleilla nähdään monia muitakin taistelutyypin liikkeille heikkoja puolustajia, joista kaikki eivät ole kyseiseen tehtävään sopivia. Tyranitar on tästä täydellinen esimerkki. Vaikka Tyranitaren maksimi CP on todella korkea, sillä on kaksinkertainen heikkous taistelutyypin liikkeisiin, mikä tarkoittaa, että se tippuu taistelutyypin hyökkääjien edessä alta aikayksikön. Joka tapauksessa Lucario vie tyyppiyhdistelmänsä ansiosta voiton tässäkin tilanteessa. Kaksinkertainen vastustus kivityypin Smack Downiin ja yksinkertainen vastustus terästyypin Iron Tailiin erottavat sen muista taistelutyypeistä. Ensinnäkin pelkkää taistelutyyppiä edustavilla taistelijoilla, kuten Machampilla, on vain yksinkertainen vastustus Smack Downiin, eikä ollenkaan vastustusta Iron Tailiin. Vaikka tulityyppiä olevilla taistelijoilla, kuten Blazikenilla, on kyllä vastustus Iron Tailiin, ne ottavat neutraalia vahinkoa Smack Downista (tulityypin heikkous kumoaa taistelutyypin vastustuksen). Poliwrathin vesityyppi puolestaan tarjoaa myös vastustuksen Iron Tailiin, mutta ei kuitenkaan anna kaksinkertaista vastustusta Smack Downiin. Huomioitavaa kuitenkin on, että Tyranitaren yksi mahdollinen superisku on tulityypin Fire Blast. Tämä on kuitenkin verrattavissa aikaisemmin käsiteltyyn Earthquakeen: Kyseessä on hitaasti latautuva yhden palkin liike, joka on helppo väistää.

Lucario on siis tyyppiyhdistelmänsä puolesta ollut aina ihanteellinen taistelutyyppi. Valitettavasti sen taistelutyypin superiskut pidättelivät sitä nousemasta huipulle. Aura Sphere kuitenkin muutti kaiken.

Liikesarja

Ennen kuin tarkastellaan tarkemmin Lucarion mahdollisia liikesarjoja, on syytä korostaa, että toinen superisku kannattaa ostaa jo Riolulle, koska näin menee vähämmän dustia ja nameja. Lucariolle toisen liikkeen ostaminen maksaa 75 000 dustia ja 75 namia, kun taas Riolulle vain 10 000 ja 25 namia. Suosittelen lämpimästi tämän mahdollisuuden hyödyntämistä, vaikka Lucarioa ei aikoisi käyttää PvP:ssä.

Aura Sphere on liike, jonka ehdottomasti haluat Lucariolle, jota käytät saliotteluissa ja raideissa. Juuri tämän liikeen ansiosta Lucario pääsi nousemaan huipulle. Vaikka pelkällä Aura Spherellä pärjää periaatteessa saliotteluissa, on silti kannattavaa hankkia toiseksi liikkeeksi joko terästyypin Flash Cannon tai kummitustyypin Shadow Ball. Jos taas kyseinen Lucario tulee taistelemaan Team GO Rocketin jäseniä vastaan, niin Power-Up Punch on "must have".

Flash Cannon on supertehokas keijutyyppeihin, kuten Togekissiin tai Gardevoiriin, joita käytetään pysäyttämään taistelutyypit. Tyypillinen esimerkki tästä on tilanne, jossa salilla ovat Blissey, Gardevoir ja Snorlax juuri tässä järjestyksessä. Tietenkään Lucario ei ole syrjäyttämässä vielä optimaalisempia keijujen countereita, kuten Meteor Mash Metagrossia. Tällä tavalla Lucario pääsee kuitenkin vähintäänkin tyhjentämään latauksensa järkevästi supertehokkaan iskun muodossa, ennen kuin keijujen varsinainen counteri vaihdetaan kentälle. Jos kyseessä on vähän pienempi keiju tai hyökkääjiä on useampia, vaihtoa ei tarvitse edes välttämättä tehdä. Näin säästetään arvokasta superiskujen latausta.

Shadow Ball puolestaan hoitelee kummitus- tai meediotyypit, joita myös käytetään taistelutyyppien pysäyttäjinä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Wobbuffet. Tässäkään tilanteessa Lucario ei ole syrjäyttämässä vielä optimaalisempia countereita, mutta jälleen kerran Lucario pääsee ainakin tyhjentämään latauksensa supertehokkaan iskun muodossa. Huomioitavaa on, että erityisesti Gardevoiriin sekä Shadow Ball että Flash Cannon ovat supertehokkaita.



Power-Up Punch kasvattaa edelleen aina käyttäjän hyökkäysvoimaa (PvP:ssä tai raketteja vastaan taisteltaessa), vaikka se yleisesti ottaen ole niin hyvä liike kuin aikanaan. Lisäksi kyseessä on Lucarion nopeiten latautuva taistelutyypin hyökkäys. Tämä on merkittävää, koska vastassa oleva raketti lakkaa hyökkäämästä pieneksi hetkeksi, kun pelaaja käyttää superiskua. Mitä enemmän saa tehtyä superiskuja, sitä useammin vastustaja jähmettyy. Counterin ja Power-Up Punchin yhdistelmällä Lucario pystyy jopa kukistamaan yksinään Cliffin, jolla on Meowth, Snorlax ja Tyranitar.

Katsaus tulevaisuuteen

Lucariolla on olemassa Megamuoto, mikä tarkoittaa, että Lucario vieläkin mahdollisuus parantua joskus tulevaisuudessa. Kukaan ei tiedä vielä, milloin tai miten megaevoluutio tuodaan pääsarjan peleistä tähän peliin, jos se on ylipäänsä tullakseen. Olisin kuitenkin itse luottavaisin mielin, koska en usko, että näin suurta asiaa voitaisiin vain sivuuttaa. Pääsarjan peleissä megaevoluutiot tulivat kuitenkin vasta kuudennen sukupolven myötä, joten en olisi huolissani, vaikka niistä ole vielä tähän päivään mennessä kuulunut mitään GO:ssa.

Mega Lucarion kohdalla on syytä huomioida, että sen kestävyys ei kasva kovin paljon. Sen sijaan hyökkäysvoima kasvaa sitäkin enemmän. Ohessa Lucarion ja Mega Lucarion pääsarjan pelien statit.


HP ja erikoispuolustus (special defense) säilyvät megaevoluutiossa samoina. Ainoastaan (fyysinen) puolustus (defense) kasvaa 18 pisteellä. Suurempi muutos tapahtuu hyökkäysvoimassa: Erikoishyökkäys (special attack) kasvaa 25 pisteellä ja (fyysinen) hyökkäys (attack) peräti 35 pisteellä. Lisäksi nopeus kasvaa arvosta 90 arvoon 112. Tämä tarkoittaisi sitä, että Mega Lucarion attack GO:ssa olisi 310! Vertailun vuoksi Mewtwon attack on tasan 300. On kuitenkin täysin mahdollista (ja ehkä jopa todennäköistä), että Niantic heikentää megamuotoja. Jos kuvitellaan, että heikennys olisi yhdeksän prosenttia, kuten tällä hetkellä on joidenkin Pokemonien kohdalla GO:ssa, niin Mega Lucarion attack olisi silti erittäin kunnioitettava 282. Vertailun vuoksi Rayquazan attack on 284.

Moni varmasti miettii myös vastausta seuraavaan kysymykseen:

Tuleeko Conkeldurr nyt olemaan hyödytön saapuessaan aikanaan peliin? 

Conkeldurr ei tule olemaan hyödytön, vaikka se ei pystykään viemään Lucarion ykköspaikkaa. Tällä hetkellä Machamp pystyy edelleen ohittamaan Lucarion muutamissa tilanteissa. Kun vastassa olevalla raidipomolla on tuli-, taistelu- tai maatyypin liike, Machamp ottaa vain neutraalia vahinkoa, kun taas Lucarioon nämä liikkeet ovat supertehokkaita. Näin on esimerkiksi Focus Blast Regigigaksen kohdalla. Kun Conkeldurr saapuu peliin, se ottaa Machampilta nimiinsä nämä tilanteet. Vaikka Conkeldurr ei siis olekaan enää saapuessaan läheskään niin kuumaa kamaa kuin aikaisemmin, se on silti ehdottomasti uppaamisen arvoinen.

Johtopäätös

Lucario muuttui Aura Spheren myötä yhdeksi pelin parhaimmista Pokemoneista. Olipa sitten kyse saliotteluista, raideista tai raketeista, Lucario on kova sana. Allekirjoittaneelle kyseessä on tähän mennessä toinen ei-legendaarinen/ei-myyttinen Pokemon, joka on jopa Rare Candyjen arvoinen. Kaikkein hauskinta kuitenkin on, ettei Lucario edes ole vielä näyttänyt koko potentiaaliaan. Mega Lucario on vielä tulossa.

sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Team GO Rocket Leaderit

Team GO Rocketin kolme haastettavissa olevaa pomoa, Cliff, Arlo ja Sierra, ovat osoittautuneet monille pelaajille koviksi vastustajiksi, joten tässä joitain vinkkejä niiden voittamiseksi.

1.) Aloittajaksi kannattaa valita Pokemon, jonka superiskut latautuvat nopeasti. Tämä johtuu siitä, että muista Team GO Rocketin jäsenistä poiketen tämä kolmikko käyttää aina suojat pelaajan kahteen ensimmäiseen superiskuun. Tähän tehtävään suosittelen tilanteen mukaan Scizoria, Melmetalia tai Lucarioa. Kaikilla näillä kolmella on terästyypin tuomat lukuisat vastustukset.


  • Scizor: Fury Cutter + X-Scissor
  • Melmetal: Thunder Shock + Rock Slide
  • Lucario: Counter + Power-Up Punch

2.) Vaikka äsken suosittelin aloittajaksi Scizoria, Melmetalia tai Lucarioa, niin aivan ottelun alkuun kannattaa kuitenkin ottaa jokin toinen Pokemon, jonka sitten vaihtaa välittömästi varsinaiseen aloittajaan. Vastustaja nimittäin lakkaa hyökkäämästä pieneksi hetkeksi, kun pelaaja vaihtaa omaa Pokemoniaan. Tällä tavalla vastustaja saadaan jo heti alussa "jähmettymään" vähäksi aikaa.

3.) Yleisesti ottaen raketteja vastaan taisteltaessa on tärkeämpää vastustaa vastassa olevan Pokemonin (nopeita) hyökkäyksiä kuin käyttää mahdollisimman tehokkaita hyökkäyksiä. Otetaan esimerkiksi tarkasteluun Shadow Snorlax. Äkkiseltään voisi ajatella Machampin olevan paras mahdollinen counteri, koska Snorlax on heikko ainoastaan taistelutyypin liikkeille ja koska Machamp on (ainakin vielä jonkin aikaa) pelin paras taistelutyyppi. Tämä on täysin totta saleilla/raideissa olevia Snorlaxeja vastaan taisteltaessa. Näin ei kuitenkaan ole raketteja vastaan oteltaessa. Tarkastellaan ensin tilannetta, jossa Counter + Dynamic Punch Machamp ottaa mittaa Smack Down + Stone Edge Tyranitaresta, kun vastassa on Shadow Snorlax, jolla on nopeana hyökkäyksenä Lick.



Otetaan sitten tarkasteluun vastaava vertailu tilanteesta, jossa Shadow Snorlaxin nopea hyökkäys on Zen Headbutt.


Molemmissa tilanteissa ainoana vertailussa supertehokasta vahinkoa tekevä Machamp häviää neutraaleilla iskuilla hyökkääville Pokemoneille, jotka vastustavat Snorlaxin nopeaa hyökkäystä.

torstai 3. lokakuuta 2019

Viidennen sukupolven liikesarjat: voittajat ja häviäjät

Viidennen sukupolven Pokemonien liikesarjat löytyvät pelin koodista. GamePress julkaisi artikkelin aiheesta. Nostetaan tästä esiin muutamia asioita.

Ensimmäisenä on pakko nostaa esiin Conkeldurr, joka sai sekä Counterin että Dynamic Punchin. Machamp pääsee siis vihdoin ansaittujen eläkepäivien viettoon. Artikkelissa tämä muotoillaan ainakin omasta mielestäni hienosti:
"And now, after all of these years, the Champ can finally hang up his belt. Conkeldurr is, at last, the Fighting-type to out-class Machamp by every metric. Given the same stellar Fighting-type moveset and superior stats, it will out-perform Machamp blow-for-blow in any relevant raid"
Conkeldurr iskee kovemmin kuin Machamp, mutta on samalla myös kestävämpi. Koska sekä Conkeldurr että Machamp edustavat molemmat pelkkää taistelutyyppiä, Machamp ei voi koskaan saada tyyppinsä ansiosta etulyöntiasemaa Conkeldurriin nähden. Tehokkuuskertoimien puolesta ne ottavat siis aina iskuja vastaan tismalleen samalla tavalla, joten paremman kestävyytensä ansiosta Conkeldurr nappaa aina ykköspaikan.

Omista Pokemoneistani Machampit ovat ylivoimaisesti käytetyimpiä, enkä varmasti ole ainoa. Itseäni ei kuitenkaan kaduta tippaakaan, että käytin dustia Machampien uppaamiseen. Niiden käyttöaste on kuitenkin ollut niin valtava. Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Nyt Machampin aika on tullut.


Jo neljännen sukupolven kovimmat sähkötyypit, Electivire ja Magnezone, kyseenalaistivat Raikoun hyödyllisyyden. Zekrom löi viimeisen naulan Raikoun arkkuun saadessaan liikesarjan Charge Beam + Wild Charge. Huomioitavaa kuitenkin on, että Zekrom ei ole Raikoun tapaan pelkkä sähkötyyppi. Edellisessä käsittelemässäni GamePressin artikkelissa ei oltu avattu, millainen vaikutus Zekromin lohikäärmetyypillä on sähkötyypin hyökkääjänä toimimisen kannalta. Ilokseni huomasin, että tällä kertaa tämä oli tuotu esiin.
"When combined with Electric, Zekrom’s Dragon typing is a bit of a double-edged sword: it is the first major Electric-type that resists Water in particular, but it also gains a weakness to Ice, which puts its resistance profile a bit closer to Grass-types in that regard"
Oma analyysini Zekromin tyyppiyhdistelmästä on luettavissa täältä.

Zekromin jälkeen on luonnollista ottaa tarkasteluun Reshiram.
"It [Reshiram] was blessed with its best possible Fire-type moveset and will burn brighter than any previous Fire-type that we’ve ever seen"
Tässä kohtaa olisin toivonut mainintaa Reshiramin lohikäärmetyypin vaikutuksesta tulityypin hyökkääjänä toimimisen kannalta, kun vastaava oli tehty Zekromin kohdalla. Tiivistetysti lohikäärmetyyppi antaa Reshiramille kaksinkertaisen vastustuksen ruohotyypin liikkeisiin, mutta samalla kumoaa tulityypin vastustuksen jäätyypin liikkeisiin.

Jatketaan tulityypeillä. Chandelure pystyy toimimaan sekä tuli- että kummitustyypin hyökkääjänä. Tulityypin hyökkääjänä kummitustyypistä on etua esimerkiksi Registeelin Focus Blastin ja Hyper Beamin edessä. (Itse asiassa Chandelure on ainoa supertehokkailla STAB-hyökkäyksillä iskevä Pokemon, joka vastustaa kaikkia Registeelin mahdollisia hyökkäyksiä.) Viidennen sukupolven legejä vastaan taisteltaessa Chandelure pääsee toimintaan vain Cobalionin saapuessa. Tässä ottelussa Chandelure onkin toisaalta sitten melkoinen ässä. Kummitustyyppi antaa normaali- ja taistelutyypin hyökkäysten immuunitason vastustuksen lisäksi hyödyllisen ylimääräisen vastustuksen hyönteistyypin liikkeisiin.

Kummitustyypin hyökkääjänä taas Chandelure hyötyy tulityypistään kohdatessaan esimerkiksi Blizzard Mespritin, Aurora Beam Cresselian tai Ice Beam Mewtwon. Näissä tilanteissa Chandelure kuroo umpeen yleisesti ottaen huonompaa kestävyyttään Giratinaan (Origin Forme) nähden. Puoliksi lohikäärmetyyppiä oleva Giratina ottaa supertehokasta vahinkoa jäätyypin liikkeistä, kun taas Chandelure vastustaa niitä tulityyppinsä ansiosta. Legacy Gengarilla on hieman suurempi DPS paperilla kuin Chandelurella. Paremman kestävyyden lisäksi Chandelure ei ole kuitenkaan Gengarin tavoin heikko meediotyypin hyökkäyksille. Chandelure on ehdottomasti huipulla yhdessä Giratinan ja Gengarin kanssa jakamassa pelin kovimman kummitustyypin titteliä.

Excadrill on vihdoin kova maatyyppi, jolla on maatyypin superiskuna jotain parempaa kuin Earthquake. Drill Runin kahden palkin luonne on varsin käytännöllinen saliotteluissa. Huomioitavaa on, että videolla näkyvä Groudon on tasolla 40, kun taas Excadrill on tasolla 24.



Itse käytin aikaisemmin Flamethrower Enteitä salilla olevia Metagrosseja vastaan (kestävyys + superiskun kahden palkin luonne). Nyt tuo tehtävä on siirtynyt Excadrillin harteille. Terästyyppinsä ansiosta Excadrill vastustaa tulityyppien tapaan Metagrossin terästyypin liikkeitä, mutta terästyyppi antaa myös vastustuksen Metagrossin meediotyypin hyökkäyksille. Tämä on merkittävää erityisesti nyt, kun Psychic on hyökkäyksenä parantunut.
"It [Excadrill] also has a Steel sub-typing, meaning it will resist or take neutral damage from several types that threaten other Ground types"
En ole ihan varma, mihin tyyppeihin viitataan, kun Excadrillin todetaan ottavan neutraalia vahinkoa. Kuten täällä analysoin, Excadrill vastustaa sähkö-, myrkky-, kivi- ja terästyypin hyökkäyksiä, mutta on heikko tulityypin hyökkäyksille. Neutraalia vahinkoa Excadrill ei siis ota maatyypin hyökkääjien ruokalistalla olevien Pokemonien STAB-hyökkäyksistä. Hyvä kuitenkin, että Excadrillin terästyyppi tuotiin esiin positiivisessa valossa.

perjantai 13. syyskuuta 2019

Parhaimmat viidennen sukupolven Pokemonit, osa 2

Jatketaan GamePressin artikkelin käsittelyä. Listan kuudennelta sijalta löytyy tuli- ja hyönteistyypin Volcarona. Jos minun pitäisi veikata, mikä Pokemon viidennessä sukupolvessa saattaisi vaatia 400 karkkia kehittymiseen, niin sanoisin sen olevan Larvesta, joka on Volcaronan alempi kehitysmuoto.
"Volcarona is back and has the potential to stand far above current Bug-type Pokemon in Pokemon GO. With any combination of Bug Bite, Struggle Bug, Bug Buzz, or Signal Beam, Volcarona surpasses all including the Gen 5 Mythic Genesect"
Tällä hetkellä parhaimmat hyönteistyypit ovat Scizor, Pinsir ja Yanmega, jotka vaativat kuitenkin hyökkäyksilleen joko kaksinkertaisen supertehokkuuden tai sääboostin pystyäkseen erottumaan. Hyönteistyypit olivat valokeilassa jonkin aikaa, kun Shiftry oli nelostason raidipomona soolottavissa niiden avulla. Saliotteluissa olen itse käyttänyt Scizoria hoitelemaan Exeggutorit, mutta muuten hyönteistyypeillä ei ole ollut juurikaan käyttöä.

Volcarona saattaa olla se nimi, joka tuo vihdoin hyönteistyypit pinnalle. Tyyppiyhdistelmänsä ansiosta Volcaronalla on Scizorin ja Yanmegan tavoin kaksinkertainen vastustus ruohotyypin liikkeisiin. Itse asiassa Volcarona on alemman muotonsa ohella ainoa tuli- ja hyönteistyypin Pokemon, minkä ansiosta sen vastustukset ja heikkoudet eroavat muista hyönteistyypeistä.

Listan viidennellä sijalla on kivi- ja lentotyypin Archeops, joka on verrattavissa Rampardosiin. Molemmat ovat esihistoriallisia Pokemoneja, joilla on erittäin korkea attack.
"With Rock Slide Archeops could make a slightly weaker, slightly more bulky, Rock-type attacker"
Tässä kohtaa kannattaa huomioida, että lentotyyppinsä ansiosta Archeopsilla on vastustus hyönteistyypin liikkeisiin. Samalla Archeops saa kuitenkin heikkouden jäätyypin hyökkäyksiin. Käytännön tilanteissa Archeops joutuu ottamaan sekä hyönteis- että jäätyypin hyökkäyksiä, joten lentotyypin voi nähdä kaksiteräisenä miekkana Archeopsin toimiessa kivityypin hyökkääjänä.
"Should Archeops receive Sky Attack it will redefine what we currently know as Flying-type DPS"
Lentotyypin hyökkäykset ovat supertehokkaita taistelu-, ruoho- ja hyönteistyyppejä vastaan. Kivityypin takia Archeops menettää vastustuksen sekä taistelu- että ruohotyypin liikkeisiin. Näin ollen kivityypistä on lähinnä vain haittaa, kun Archeops toimii lentotyypin hyökkääjänä.

Artikkelissa ei mainita mitään Archeopsin pääsarjan pelien kyvystä nimeltä Defeatist, joka puolittaa sekä attackin että special attackin, kun Pokemonin HP tippuu puoleen tain sen alle. Tätä voi verrata Slakingin pääsarjan pelien kykyyn Truant, joka saa aikaan sen, ettei Slaking pysty hyökkäämään kuin joka toisella vuorolla. Pokemon GO:ssa ei ole vastaavalla tavalla vuoroja, joten Slakingin nopeaksi hyökkäykseksi annettiin surkea Yawn. Vastaavalla tavalla GO:ssa Archeopsin voimaa saatetaan pitää kurissa antamalla sille huono liikesarja, mutta aika näyttää.

Listan neljänneltä sijalta löytyy maa- ja terästyypin Excadrill. Saadessaan suotuisan liikesarjan kyseessä on kovempi Pokemon kuin ensisilmäyksellä voisi ehkä ajatella:
"Excadrill is in good standing to surpass Groudon as a Ground-type attacker"
Huomioitavaa on myös, että Excadrillin tyyppiyhdistelmä on varsin ihanteellinen maatyypin hyökkääjänä toimimisen kannalta. Maatyypin liikkeet ovat supertehokkaita kivi-, myrkky-, teräs-, tuli- ja sähkötyypin Pokemoneihin. Tarkastellaan, miten hyvin maa- ja terästyypin Pokemon ottaa vastaan näitä tyyppejä olevia hyökkäyksiä suhteessa muihin maatyyppeihin.

+3: Kolminkertainen vastustus (immuunitason vastustus + yksinkertainen vastustus)
+2: Kaksinkertainen/Immuunitason vastustus
+1: Yksinkertainen vastustus
0: Neutraali
-1: Yksinkertainen heikkous
-2: Kaksinkertainen heikkous

Excadrillin terästyyppi tarjoaa sille siis etua kivi-, teräs- ja myrkkytyypin hyökkäyksiä vastaan. Ainoana miinuksena on terästyypin tuoma heikkous tulityypin hyökkäyksiin. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole kovin suuri miinus. Tulityyppejä vastaan voi käyttää myös kivi- tai vesityyppejä, joilla on vastustus tulityypin hyökkäyksiin. Vaikka Excadrill olisi pelkkä maatyyppi, tulityypin hyökkäykset olisivat siihen neutraaleja, joten kivi- tai vesityypin Pokemoneilla olisi silti etu puolellaan.

perjantai 23. elokuuta 2019

Parhaimmat viidennen sukupolven Pokemonit

GamePress julkaisi hiljattain artikkelin parhaimmista viidennen sukupolven Pokemoneista raideja ajatellen. Ensimmäiset viidennen sukupolven Pokemonit saapuvat peliin syyskuussa, joten nyt lienee hyvä aika käydä tämä artikkeli läpi yksityiskohtaisesti. Käydään tässä läpi listan sijat 7-10.

Listan sijalta kymmenen löytyy Meloetta (Pirouette Forme). Kyseinen muoto on normaali- ja taistelutyypin myyttinen Pokemon. Tähän mennessä tällaiset pienemmät "keijumaiset" myyttiset Pokemonit (Mew, Celebi, Jirachi) on tuotu peliin Special Researchin kautta. Näin ollen tätäkään lajia pelaajat eivät välttämättä pysty saamaan useampia. Taistelutyypin liikesarjasta ei mainita mitään tässä kohtaa. Sen sijaan käsitellään Meloettan asemaa normaalityypin hyökkääjänä.
"Meloetta’s Pirouette and Aria Formes standout by having the highest, non-nerfed CP out of all Pokemon in GO. With this power, both Formes are anticipated to become the most powerful Normal-type attackers in the game"
Normaalityypin hyökkäyksillä ei kuitenkaan ole raideissa virkaa, koska ne eivät ole mihinkään tyyppiin supertehokkaita. Tämä tosin mainitaankin heti seuraavaksi artikkelissa:
"While Normal-type damage isn’t the most useful in the Raid scene, Meloetta is in the best position to give Normal-types a fighting chance"
Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, missä tilanteissa Meloetalla sitten voisi olla mahdollisuus erottua supertehokkaita iskuja käyttävistä Pokemoneista, mutta tätä ei mainita. Hieman kummallinen valinta listalle, jonka tarkoitus on tuoda esiin viidennen sukupolven parhaimmat Pokemonit nimenomaan raideja ajatellen.

Listan sijalta yhdeksän löytyy Reshiram, joka on tuli- ja lohikäärmetyypin legendaarinen Pokemon. Tällä hetkellä paras tulityypin DPS paperilla on Blast Burn Blazikenin hallussa, joten luonnollisesti Reshiramia verrataan tähän.
"With the combination of Fire Fang and Overheat, it will outpace Blaziken in damage, tankiness, and resistances"
Itse en allekirjoita viimeisintä osaa. Verrataan tässä pelkästään Reshiramin ja Blazikenin tyyppiyhdistelmiä (tuli + lohikäärme vs. tuli + taistelu) tulityypin hyökkääjän kannalta. Tulityypin liikkeet ovat supertehokkaita ruoho-, hyönteis-, teräs- ja jäätyypin Pokemoneja vastaan, joten näissä tilanteissa tulityypin hyökkääjälle on käyttöä. Tuli- ja lohikäärmetyypillä on kaksinkertainen vastustus ruohotyypin liikkeisiin, mitä tuli- ja taistelutyypillä ei ole. Harvemmin tunnettu fakta kuitenkin on, että taistelutyypeillä on vastustus hyönteistyypin hyökkäyksiin. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, koska taistelutyypin hyökkääjiä ei ole kannattavaa käyttää hyönteistyyppejä vastaan. Näin ollen tilanne, jossa taistelutyyppi ottaisi vastaan hyönteistyypin iskuja, on melko harvinainen. Tuli- ja taistelutyypillä on siis kaksinkertainen vastustus hyönteistyypin liikkeisiin, kun taas tuli- ja lohikäärmetyypillä on vain yksinkertainen vastustus.

Lohikäärme- tai taistelutyypillä ei ole vaikutusta terästyypin iskujen ottamisen kannalta, joten jäljelle jäävät enää jäätyypin hyökkäykset. Lohikäärmetyypeillä on heikkous jäätyypin liikkeisiin, joten tuli- ja lohikäärmetyypin hyökkääjä ottaa neutraalia vahinkoa jäätyypin liikkeistä, kun taas tuli- ja taistelutyypin hyökkääjällä on edelleen tulityypin ansiosta yksinkertainen vastustus. Näin ollen tuli- ja taistelutyypillä on etulyöntiasema sekä hyönteis- että jäätyypin iskujen ottamisen kannalta verrattuna tuli- ja lohikäärmetyyppiin, joka pärjää paremmin vain ruohotyypin hyökkäysten edessä. Luonnollisesti ruoho-, hyönteis-, teräs- ja jäätyypin Pokemoneilla ei ole pelkästään näitä tyyppejä vastaavia hyökkäyksiä, mutta niille on kuitenkin annettava suurin painoarvo.

Listan sijalta kahdeksan löytyy Conkeldurr. Jos Conkeldurr saa liikesarjan Counter + Dynamic Punch, se ohittaa Machampin sekä DPS:n että TDO:n suhteen. Hieman ihmeellistä, että Conkeldurr ei ole ylempänä listalla, koska Machamp on ollut jo pitkään kiistatta yksi pelin hyödyllisimmistä Pokemoneista. Täysin potentiaalinen Machampin syrjäyttäjä olisi mielestäni ansainnut huomattavasti paremman sijan. Pääsarjan peleissä Conkeldurr on sitä paitsi yksi harvoista Pokemoneista, joka oppii Dynamic Punchin siirtymällä tasolta toiselle. Tämä ei kuitenkaan missään tapauksessa takaa, että se saisi Dynamic Punchin GO:ssa, mutta se on kuitenkin täysin mahdollista.

Oletetaan sitten, että Conkeldurr saa liikesarjan Counter + Dynamic Punch. Saliotteluissa Blisseyt, Snorlaxit ja Chanseyt alkaisivatkin tippua Machampien sijaan Conkeldurrien toimesta. Koska Machampeja tarvitaan miltei jokaisella salilla ainakin yhtä puolustajaa vastaan, olisi Conkeldurr välittömästi työllistetty. Raideissa mielenkiintoisimpia tilanteita olisivat ne, joissa Conkeldurr kestäisi (juuri ja juuri) raidipomon vahvan superiskun ja pystyisi vielä tämän jälkeen iskemään Dynamic Punchilla, kun taas Machamp tippuisi huonomman kestävyytensä takia. Conkeldurrin nimi kannattaa ehdottomasti painaa mieleen.

Listan seitsemänneltä sijalta löytyy Zekrom, joka on sähkö- ja lohikäärmetyypin legendaarinen Pokemon. Tässä on yksi hyvä syy lisää, miksi Raikoun uppaaminen ei välttämättä ole enää tässä vaiheessa kannattavaa. Neljännen sukupolven myötä tulleet Electivire ja Magnezone pääsivät niin lähelle Raikoun tasoa (ja osittain jopa ohi), että jo niiden olemassa olo kyseenalaisti Raikoun merkityksen.
"Zekrom overtakes Electivire and Raikou as an Electric-type damage dealer and packs Dragon-type resistances to boot!"
Tässä kohtaa voisi avata vähän lisää, millainen vaikutus Zekromin lohikäärmetyypillä on sähkötyypin hyökkääjänä toimimisen kannalta. Ensinnäkin lohikäärmetyypin ansiosta Zekrom saa erittäin hyödyllisen vastustuksen vesityypin hyökkäyksiin. Todella monilla vesityypeillä on kuitenkin myös jäätyypin hyökkäyksiä. Tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus, vaikka tarkastelusta suljettaisiin pois Pokemonit, jotka edustavat sekä vesi- että jäätyyppiä, kuten Lapras. Tässä muutama esimerkki:
  • Blastoise: Ice Beam
  • Poliwrath: Ice Punch
  • Tentacruel: Blizzard
  • Slowbro: Ice Beam
  • Starmie: Ice Beam
  • Feraligatr: Ice Beam
  • Azumarill: Ice Beam
  • Politoed: Blizzard
  • Slowking: Blizzard
  • Suicune: Ice Beam
  • Milotic: Blizzard
  • Kyogre: Blizzard
  • Empoleon: Blizzard
Koska jäätyypin hyökkäykset ovat siis erittäin yleisiä vesityypin Pokemoneilla, Zekromille on myös selvää haittaa lohikäärmetyypistä, vaikka se antaakin samalla vastustuksen vesityypin hyökkäyksiin. Jos mietitään erityisesti saliotteluita, niin lähempään tarkasteluun täytyy ottaa Milotic ja Gyarados. Kuten aikaisemmin todettiin, Miloticilla on superiskuna jäätyypin Blizzard, joka on supertehokas Zekromiin. Kyseessä on kuitenkin yhden palkin liike, jonka lataaminen vie aikaa. Lisäksi jos Miloticilla tai Gyaradoksella on nopeana hyökkäyksenä vesityypin Waterfall, niin Zekrom vastustaa sitä lohikäärmetyyppinsä ansiosta. Sekä Milotic että Gyarados voivat kuitenkin oppia myös lohikäärmetyypin Dragon Tailin, joka iskee supertehokkaasti Zekromiin lohikäärmetyypin takia. Tämän lisäksi Gyaradoksella on yhtenä superiskuna Outrage sekä legacy liikkeinä Dragon Breath ja Twister. Nämä kaikki ovat lohikäärmetyypin hyökkäyksinä supertehokkaita Zekromiin. Tämän takia Zekrom ei välttämättä ole se sähkötyyppi, jota haluaisit käyttää hoitelemaan salilla olevan Miloticin tai Gyaradoksen.

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Lapras Raid Day

Toukokuun 25. päivänä on Lapras Raid Day. Ohessa ovat parhaimmat counterit liikesarjoineen. Olettaen, että Lapras on jälleen tavallinen nelostason pomo, se on mahdollista duota ilman sääboostia. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa, joten sääboostilla voi olla ratkaiseva asema. Kannattaa huomioida, että sääboosti on mahdollista hyödyntää, olipa pelissä vallitseva säätila sitten melkein mikä tahansa. Tähän vuodenaikaan luminen sää on hyvin epätodennäköinen, ja sumuinen sää taas on yleisesti ottaen erittäin harvinainen.
 
  • Sunny/Clear: Ruohotyypit kestävät hyvin vesityypin hyökkäyksiä, mutta kalpenevat jäätyypin hyökkäysten edessä. Suositellut superiskut, Grass Knot ja Frenzy Plant, ovat kuitenkin kahden palkin liikkeitä, joten niiden käyttäjillä on hyvä mahdollisuus saada ainakin yksi superisku sisään. Blizzard on yhden palkin liike, joten sen lataaminen vie aikaa, eikä Lapras voi iskeä sillä kahta kertaa peräkkäin.
  • Cloudy: Nyt tarvitsee muistaa vain kolme asiaa: Machamp, Machamp ja vielä kerran Machamp.
  • Rainy: Jopa ilman sääboostia Lapras on duottu Electivireilla. Tässä tapauksessa myös kokonaisuudessaan parhaalla counterilla, Raikoulla, on sääboosti. Lisäksi Magnezone vastustaa terästyyppinsä puolesta Lapraksen jäätyypin hyökkäyksiä. Huomionarvoista on, että Lapraksen vesityypin liikkeet ovat sääboostattuja. Vaikka vastassa olevalla Lapraksella olisi esimerkiksi Hydro Pump, kannattaa silti suosia sääboostattuja sähkötyyppejä, ja käyttää ruohotyyppejä pikemminkin tiimin lopussa ankkureina.
  • Partly Cloudy: Tyranitar ja Rampardos muodostavat voimakkaan parivaljakon. Lapraksen vesityypin hyökkäykset iskevät niihin molempiin supertehokkaasti, mutta jälleen kerran supertehokasta vahinkoa takaisin tekevät sääboostatut counterit ovat liian hyviä sivuutettaviksi. Kuten aikaisemmin, vesityypin hyökkäysten edessä ruohotyyppejä voi käyttää tiimin ankkureina.
Mikä ruohotyyppi kannattaa valita tiimin ankkuriksi, jos Lapraksella on vesityypin superisku?
Koska tavoitteena on pysyä ottelussa loppuun ilman rejoinaamista (ja tehdä samalla merkittävää vahinkoa), Venusaur ohittaa kestävämpänä Roseraden ja Sceptilen. Tähän paikkaan sopii hyvin myös esimerkiksi Razor Leaf + Leaf Blade Leafeon, jonka kolmen palkin superisku on lisäksi kätevä juuri ottelun lopussa. Bullet Seed + Solar Beam/Seed Bomb Alolan Exeggutorin kaksinkertainen vastustus vesityypin liikkeisiin on huomioitava, mutta Solar Beam ei ole yhden palkin liikkeenä käytännöllinen aivan ottelun lopussa (raidi loppuu, ennen kuin Solar Beam rekisteröityy) ja Seed Bomb taas on verrattain heikko.

maanantai 6. toukokuuta 2019

Mespritin counterit

Pelkkänä meediotyyppinä Mesprit on heikko pimeys-, kummitus- ja hyönteistyypin hyökkäyksille. Parhaimpia countereita ovat seuraavat:
  • Shadow Claw/Lick + Shadow Ball Gengar
  • Psycho Cut + Shadow Ball Mewtwo 
  • Bite + Crunch Tyranitar
  • Shadow Claw + Shadow Ball Giratina Origin Forme
Oheinen kuva löytyy GamePressin julkaisemasta artikkelista.
1.) Weavile näyttää tässä ottelussa yllättävän hyvältä. Ensimmäisenä syynä tähän on se, että Mespritin yhtenä mahdollisena superiskuna on Blizzard, jota Weavile vastustaa jäätyyppinsä ansiosta. Tämä on yksi niistä tilanteista, joissa jäätyypistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Jäätyyppi tuo mukanaan heikkouden kivi-, tuli-, teräs- ja taistelutyypin liikkeille, mutta antaa vastapainoksi vain vastustuksen jäätyypin liikkeille. Jos/kun Mewtwo tai Cresselia palaavat raideihin, Weavile pääsee hyötymään samalla tavalla jäätyypistään, kun vastassa on Ice Beam (Mewtwo) tai Aurora Beam (Cresselia). Tilanne on kuitenkin toinen, jos Weavile kohtaa esimerkiksi Ancient Power Giratinan, Flamethrower Mewtwon tai Rock Slide Deoxys D:n. Näissä otteluissa Weavile ottaa vastassa olevan raidipomon superiskusta supertehokasta vahinkoa jäätyyppinsä takia. Toiseksi Weavile saavuttaa tässä ottelussa breakpointin tasolla 40, mutta tämä edellyttää täydellisen attack IV:n.

2.) Vaikka hyönteistyypin hyökkääjät ovat pimeys- ja kummitustyypin hyökkääjien tavoin supertehokkaita, ne muuttuvat varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi vasta sääboostin avulla. Kuvaan on otettu mukaan ainoastaan pelin kovimmat hyönteistyypit: Scizor, Pinsir ja Yanmega. Äkkiseltään voisi ehkä ajatella, että Scizor on siis pelin paras hyönteistyyppi, Pinsir on toisena ja Yanmega kolmantena. Näiden keskinäinen järjestys on tämä juuri tässä ottelussa, mutta yleisesti ottaen kaikki kolme pikemminkin jakavat hyönteistyypin hyökkääjän ykköspaikkaa. Scizor vastustaa terästyyppinsä ansiosta kaikkia Mespritin mahdollisia hyökkäyksiä. Pinsiriin ja Yanmegaan taas nämä iskevät neutraalisti lukuun ottamatta Blizzardia, joka on Yanmegaan supertehokas.

3.) Vaikka Tyranitaren DPS ei ole paras mahdollinen, sen TDO on omaa luokkaansa. Mespritin duoaminen ei onnistu ilman sääboostia (erittäin harvinainen foggy), joten suoraviivaista voi olla käyttää omaa Tyranitar-armeijaa, vaikka suuremman DPS:n omaavia Pokemoneja olisikin tarjolla täysi kuuden setti. Suoraan raidista pyydystetty sääboostattu Tyranitar on tasolla 25. Jo pelkästään tällaisia Bite + Crunch liikesarjalla varustettuja yksilöitä käyttämällä Mespritin pitäisi olla triottavissa.

sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Arceus — tuleva EX-raidipomo?

Arceus on yksi neljännen sukupolven myyttisistä Pokemoneista. Se edustaa normaalityyppiä, mutta pääsarjan peleissä sen tyyppi voidaan muuttaa tiettyjen laattojen (tai myöhemmin myös niin sanottujen Z-kristallien) avulla. Normaalityyppiä lukuun ottamatta jokaista tyyppiä edustaa yksi laatta. Kun tällainen laatta annetaan Arceukselle, sen tyyppi vaihtuu kyseisen laatan tyyppiä vastaavaksi. Koska pääsarjan peleissä mille tahansa Pokemonille voi antaa vain yhden esineen kerrallaan, Arceus ei koskaan edusta useampaa kuin yhtä tyyppiä. Esimerkiksi tulityyppiä vastaava Flame Plate muuttaa Arceuksen normaalityypistä tulityypiksi. Näin ollen Arceuksella on siis yhteensä 18 erilaista "muotoa".

Tällä hetkellä Pokemon GO:ssa Arceus olisi saamassa seuraavat hyökkäykset:
  • Nopeat hyökkäykset: Shadow Claw, Iron Tail
  • Superiskut: Outrage, Future Sight, Hyper Beam
Lienee turvallista olettaa, etteivät kaikki 18 muotoa kuitenkaan tule aikanaan saamaan näitä samoja iskuja. Onhan Deoxysin ja Giratinankin eri muodoille annettu erilaiset liikesarjat. Pääsarjan peleissä Arceuksen liikesarja on valtava, joten olisi täysin mahdollista antaa esimerkiksi Arceus Firelle Flamethrower, Arceus Electricille Thunderbolt ja niin edelleen. Arceuksella on olemassa myös signature move nimeltä Judgment, jonka tyyppi määräytyy pääsarjan peleissä Arceuksen pitämän laatan mukaan. Jos Arceuksella ei ole laattaa, kyseessä on normaalityypin liike. Olisi mielenkiintoista nähdä tämä Pokemon GO:ssa hyvänä liikkeenä Arceuksen eri muodoilla.

Oletetaan, että Arceus tulee EX-raideihin toisen "suuren" myyttisen Pokemonin, Deoxysin, tavoin. Koska Arceus voi edustaa mitä tahansa tyyppiä, lienee sanomattakin selvää, että counterit voivat muuttua täysin siirryttäessä muodosta toiseen. Selvää lienee myös se, että jotkin muodot ovat haastavampia kuin toiset. Esimerkiksi Arceus Psychic ei todennäköisesti aiheuta kovin suuria vaikeuksia, koska meediotyyppiä olevia raidipomoja on ollut vastassa useita (Mewtwo, Cresselia, Deoxys jne.), joten hyviä countereita löytyy varmasti useimmilta pelaajilta. Sen sijaan esimerkiksi Arceus Poison saattaa aiheuttaa enemmän ongelmia, koska pelkkiä myrkkytyyppejä vastaan ottelemisesta pelaajilla ei varmaankaan ole kovin paljon kokemusta. Tässä tilanteessa ainoastaan maa- ja meediotyypin liikkeet ovat supertehokkaita. Meediotyypin hyökkääjiä ei välttämättä löydy kovin paljon upattuina suurimmalta osalta, koska Machampin sooloamisen ulkopuolella niitä ei ole juurikaan tarvittu. Kuinka monelta esimerkiksi löytyy tapitettu Mewtwo, jolla on superiskuna Psychic, eikä vaikkapa yleisesti ottaen parempi Shadow Ball?

Arceus tulee aikanaan olemaan mielenkiintoinen lisäys peliin, jos se tulee (EX-)raideihin. Eri muotojen ansiosta kouluttajat pääsisivät ottelemaan Pokemoneilla, joita he eivät välttämättä muuten juurikaan käyttäisi.

torstai 18. huhtikuuta 2019

Kuinka kauan kestää saada sali kultaiseksi pelkästään ottelemalla?

Hiljattain sain pitkästä aikaa eräällä salilla kultamarjaa yli puolitoista tuntia. Kyseisellä salilla olleet Pokemonit olivat Blissey, Metagross, Slaking, Salamence, Weavile ja Chansey. Aloin miettiä, kuinka kauan sillä vauhdilla kestäisi saada sali kultaiseksi lähtien nollasta, koska varsinkin Slaking on pisteiden kannalta erittäin hyvä. Ohessa ovat tulokset.

Aloitetaan pisteistä, jotka tulivat yhden marjoituskierroksen aikana, eli kun kaikki salilla olleet kuusi Pokemonia oli kukistettu kahteen kertaa.
  • Blissey: 27+19=46
  • Metagross: 37+27=64
  • Slaking: 40+29=69
  • Salamence: 32+23=55
  • Weavile: 24+17=41
  • Chansey: 10+7=17
  • Yhteensä: 292 pistettä
 Aikaa tähän kului omilta joukoiltani noin kuusi minuuttia. Näin ollen sali tulee kultaiseksi ajassa:
30 000 * 6 min / 292 = 616,438... min,
eli noin 10 h 16 min.

Tietenkään ei ole realistista odottaa, että salia marjoitetaan yhtäjaksoisesti näin kauan. Lisäksi tässä ei huomioida esimerkiksi Pokemonien ehjäämiseen kuluvaa aikaa.

keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Tyranitar vs Rampardos, osa 2 (Ninjaskin sooloaminen)

Rampardos on ollut saatavilla GO:ssa jo hyvän tovin. Huhtikuun hyönteistyyppeihin keskittyvän eventin myötä neljännen tason raideihin on saapunut Ninjask. Kyseessä on lento- ja hyönteistyypin Pokemon, joten sillä on kaksinkertainen heikkous kivityypin liikkeisiin. Smack Down + Rock Slide Rampardos ja Smack Down + Stone Edge Tyranitar nousevat luonnollisesti parrasvaloihin mahdollistaen Ninjaskin sooloamisen. Tämä onnistuu jopa ilman sääboostia, jos vastassa olevan Ninjaskin superiskuna on Shadow Ball tai Aerial Ace.

Tarkastellaan aluksi tilannetta, jossa Ninjaskin superisku on Shadow Ball. Kuvasta 1 nähdään, miten paljon vahinkoa Shadow Ball tekee Rampardosiin ja Tyranitareen (molemmat suunnilleen tasolla 35). Ero on huomattava, mikä on selitettävissä seuraavasti: Ensinnäkin Tyranitar on yleisesti ottaen kestävämpi kuin Rampardos. Toiseksi pimeystyyppinsä ansiosta Tyranitar vastustaa kummitustyypin Shadow Ballia, joka iskee neutraalisti pelkkää kivityyppiä olevaan Rampardosiin. Kyseisessä ottelussa Rampardos kesti siis vain yhden Shadow Ballin ja tippui toisesta. Tyranitar puolestaan kesti jopa neljä Shadow Ballia ja tippui sitten nopeasta hyökkäyksestä saamaansa vahinkoon.

Kuva 1
Tarkastellaan sitten tilannetta, jossa Ninjaskin superisku on Bug Buzz. Tällöin Tyranitar ottaa siitä supertehokasta vahinkoa pimeystyyppinsä takia. Rampardosiin taas tämä iskee Shadow Ballin tavoin neutraalisti. Simulaatioiden perusteella yksi Bug Buzz vie Tyranitaren (100 % & taso 40) HP:sta noin 44 % ja Rampardosin (100 % & taso 40) HP:sta noin 51 %. Nämä tulokset näyttävät olevan sopusoinnussa käytännön tilanteen kanssa (ks. kuva 2). Vaikka kyseessä on siis Tyranitaren pimeystyypin kannalta epäedullinen superisku, ei Rampardos pysty ohittamaan Tyranitaren kestävyyttä. Tällöin ero on kuitenkin selvästi pienempi kuin aikaisemmassa tapauksessa, jossa superiskuna oli Shadow Ball.

Kuva 2
Kannattaa kuitenkin huomioida, että Rampardosin DPS on parempi kuin Tyranitaren. Tämän lisäksi kahden palkin liikkeenä Rock Slide ei johda pitkässä juoksussa niin suuriin superiskun latauksen menetyksiin kuin Stone Edge. Vaikka Rampardos tippuikin molemmissa tilanteissa jo toisesta superiskusta, se ei vienyt mukanaan yhtään superiskun latausta. Näin hyvin ei tietenkään käy aina, vaan jonkin verran superiskun latausta saattaa mennä hukkaan, vaikka käytössä olisi mikä superisku. Tyranitar taas saattaa pahimmassa tapauksessa tippua täyden Stone Edgen latauksen kanssa, mikä ei luonnollisesti ole hyvä asia, kun huomioidaan, miten paljon sen lataaminen vaatii.

maanantai 4. maaliskuuta 2019

Dialgan asema lohikäärmetyypin hyökkääjänä


Dialgan lohikäärmetyypin liikesarja Dragon Breath + Draco Meteor ei ole ihanteellinen. Tehdään tämä heti aluksi selväksi. Dragon Tail + Outrage Rayquazan ja Dragoniten DPS on paperilla korkeampi, mutta Dialga eroaa kuitenkin muista merkittävistä lohikäärmeistä tyyppiyhdistelmänsä ansiosta. Rayquaza, Dragonite ja Salamence edustavat kaikki lohikäärme- ja lentotyyppiä. Dialga puolestaan on lohikäärmetyypin lisäksi terästyyppiä, joka kumoaa kaikki lohikäärmetyypin heikkoudet (lohikäärme, jää, keiju) antaen samalla useita hyödyllisiä vastustuksia.

Dialgan yksi suurimmista valttikorteista on, että se on lohikäärme, joka ei ole heikko lohikäärmetyypin hyökkäyksille. Lohikäärmetyypin hyökkäykset ovat supertehokkaita vain toista lohikäärmettä kohtaan, kunhan tällä ei ole toista tyyppiä, joka kumoaisi kyseisen heikkouden. Näin ollen Dialgaa on kannattavaa käyttää raideissa vain silloin, kun vastassa on toinen lohikäärme, johon lohikäärmetyypin liikkeet ovat supertehokkaita. Tämä tarkoittaa siis, että Dialga ei ole hyvä counteri itseään vastaan. Kuitenkin tällä hetkellä tunnettujen (sukupolvet 1-7) lohikäärmetyyppien joukossa on Dialgan lisäksi vain yksi toinen lohikäärme, jonka toinen tyyppi kumoaa heikkouden lohikäärmetyypin liikkeisiin: Mega Altaria. Koska Mega-muodot eivät ole vielä ollenkaan GO:ssa mukana, voidaan tämän poikkeuksen tarkastelu ainakin tässä kohtaa sivuuttaa. Näin ollen Dialga on potentiaalinen vaihtoehto melkein kaikissa raideissa, joissa vastassa on lohikäärmetyypin Pokemon.

Koska Dialga ottaa lohikäärmetyypin liikkeistä vain neutraalia vahinkoa, se kestää paremmin toisten lohikäärmeiden lohikäärmetyypin hyökkäyksiä kuin Rayquaza tai Dragonite. Esimerkiksi Draco Meteor Palkiaa vastaan Dialga olisi pärjännyt paremmin kuin muut lohikäärmeet, koska se olisi ollut niistä ainoa, joka on vielä pystyssä yhden Draco Meteorin jälkeen. Tässä ottelussa erittäin kestäviin keijuihin (Togekiss, Gardevoir) nähden taas Dialga olisi tarjonnut enemmän tulivoimaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Palkialla oli muitakin liikkeitä kuin Draco Meteor. Jos vastassa olisikin ollut Hydro Pump tai Fire Blast Palkia, ei Dialga olisi saanut vastaavaa hyötyä terästyypistä. Itse asiassa Fire Blastia vastaan terästyypistä olisi jopa ollut haittaa, koska terästyypin heikkous tulityypin liikkeisiin kumoaa lohikäärmetyypin vastustuksen. Toki edelleen Dialga olisi ottanut näissäkin tilanteissa vain neutraalia vahinkoa Palkian nopeasta lohikäärmetyypin hyökkäyksestä, joka olisi ollut joko Dragon Breath tai Dragon Tail.

Todella monilla täysin kehittyneillä lohikäärmeillä on kaksinkertainen heikkous jäätyypin liikkeisiin. Näihin kuuluvat Dragonite, Altaria, Flygon, Salamence ja Rayquaza. Myös neljännen sukupolven myötä tulevalla Garchompilla on kaksinkertainen heikkous juuri jäätyypin liikkeisiin. Lisäksi tulevaisuudessa kuudennen sukupolven myötä listaa jatkamaan saadaan vielä Noivern ja Zygarde, joista jälkimmäinen on legendaarinen. Tämä tarkoittaa, että tällaisissa otteluissa on kannattavinta käyttää lähtökohtaisesti jäätyypin hyökkääjiä, joista paras on Mamoswine, jonka perässä tulevat Ice Beam Mewtwo ja Weavile. Dialga saattaa kuitenkin tyyppiyhdistelmänsä ansiosta vastustaa vastustajan iskuja toisin kuin jäätyypin hyökkääjät. Yleisesti ottaen iskujen ottamisen kannalta jäätyyppi on vieläpä huonoin mahdollinen tyyppi. Jäätyypit ovat heikkoja tuli-, taistelu-, kivi- ja terästyypin liikkeille, mutta tämän vastapainona vastustavat vain jäätyypin liikkeitä. Esimerkiksi Dragoniten liikesarjan ollessa Steel Wing + Hurricane/Hyper Beam Dialga vastustaa terästyyppinsä ansiosta sekä nopeaa hyökkäystä että superiskua. Jäätyypit taas ottavat neutraalia vahinkoa normaalityypin Hyper Beamista tai lentotyypin Hurricanesta sekä jopa supertehokasta vahinkoa terästyypin Steel Wingistä. Edelleen jäätyypeillä on toki nopeus puolellaan, mutta Dialga on tästä huolimatta vahva ankkuri, jonka avulla on mahdollista estää rejoinaaminen.

Viidennen sukupolven myötä legeraideihin saadaan kolme lohikäärmettä, jotka ovat Zekrom (lohikäärme- ja sähkötyyppi), Reshiram (lohikäärme- ja tulityyppi) sekä Kyurem (lohikäärme- ja jäätyyppi). Zekromin sähkötyypin liikkeitä vastaan on aikanaan kannattavinta käyttää Dragon Tail + Outrage Garchompia, jolla on kolminkertainen vastustus sähkötyypin liikkeisiin. Reshiramin tulityypin liikkeiden edessä Dialgan terästyypistä on vain haittaa. Koska Kyurem on puoliksi jäätyyppiä, se on lohikäärmetyypin liikkeiden lisäksi heikko taistelu-, teräs-, kivi- ja keijutyypin liikkeille. Näin ollen Meteor Mash Metagross tarjoaa kokonaisuudessaan parhaan vaihtoehdon iskemällä supertehokkaasti yhdellä pelin kovimmista superiskuista ja vastustamalla samalla kaikkia Kyuremin STAB-hyökkäyksiä. Tämän lisäksi Smack Down + Rock Slide Rampardos ja Smack Down + Stone Edge Tyranitar kivityyppien puolelta sekä Counter + Dynamic Punch Machamp taistelutyyppien puolelta ovat vahvoja vaihtoehtoja, joten Dialga ei välttämättä löydä paikkaansa tässä ottelussa. Tilanne on kuitenkin toinen Zekromin ja Reshiramin lohikäärmetyypin hyökkäysten edessä. Tällöin Dialgan kyky selviytyä lohikäärmetyypin hyökkäyksistä paremmin kuin muut lohikäärmeet saattaa osoittautua arvokkaaksi.

Dialga edustaa mahtavaa tyyppiyhdistelmää, mutta sen liikesarja estää sitä olemasta peliä mullistava. Tästä huolimatta sillä on käyttöä tietyissä tilanteissa, joissa sen kestävyys suhteessa muihin potentiaalisiin countereihin riittää kompensoimaan epäoptimaalisen liikesarjan.

torstai 24. tammikuuta 2019

Metagrossin duoaminen

Metagross on onnistuttu duoamaan ilman sääboostia. Ohessa linkki videoon.
https://www.youtube.com/watch?v=Fqh3OZva0Xc
Molempien kouluttajien tiimi muodostui seuraavista kuudesta tulityypistä tässä järjestyksessä:
  1. Moltres (Fire Spin + Overheat)
  2. Entei (Fire Spin + Overheat)
  3. Flareon (Fire Spin + Overheat)
  4. Heatran (Fire Spin + Fire Blast)
  5. Charizard (? + ?, mutta todennäköisesti Fire Spin + Blast Burn)
  6. Blaziken (? + ?, mutta todennäköisesti Fire Spin + Overheat)
Näistä tosin vain neljä ensimmäistä pääsivät kentälle. Vastassa olevan Metagrossin liikesarja oli Bullet Punch + Flash Cannon.

Sekä Moltres että Entei kestivät kaksi superiskua ja tippuivat kolmannesta. Flareon selvisi vain yhdestä ja tippui toisesta. Viimeisenä kentälle päässyt Heatran ehti ottaa kaksi superiskua, ennen kuin ottelu päättyi, mutta siihen mennessä otetun vahingon perusteella se olisi kestänyt vielä toiset kaksi ja tippunut vasta viidennestä. Ero on huomattava. Tässä on täydellinen esimerkki, miksi Heatranin uppaaminen on perusteltua, vaikka sen liikesarja ei olekaan aivan optimaalinen. Kuitenkin kaksi Metagrossin duonnutta pelaajaa olivat päätyneet samaan johtopäätökseen.

Flareonilla ja Enteillä on mahdollisuus käyttää yhden palkin Overheatin sijaan kahden palkin Flamethroweria. Kohdassa 2:41 Overheatit ovat molemmilla Flareoneilla valmiina, mutta ne eivät näytä ehtivän sisään, ennen kuin Metagrossin Flash Cannon tiputtaa ne. Tämä johtaa suureen superiskun latauksen menetykseen, mikä olisi ollut vältettävissä Flamethrowerin avulla. Kahden palkin liikkeenä Flamethrower olisi ehtinyt iskeä (ainakin) viisi kertaa. Olettaen, että pelaajat ovat parhaita ystäviä oikeanpuoleinen Flareon tiputtaa yhdellä Overheatilla Metagrossin HP:ta 182 pisteellä, kun taas yhdellä Flamethrowerilla se tiputtaisi 80. Jos katsotaan pelkästään DPS-listoja, Overheat Flareon ohittaa Flamethrower Flareonin. Kuitenkin juuri tällaisissa tilanteissa Flamethrower olisi ollut parempi vaihtoehto, koska tällöin käyttäjä ei olisi vienyt tippuessaan mukanaan läheskään niin paljon superiskun latausta kuin nyt Overheatin kanssa.

Swinub Community Day

Helmikuun Community Dayssä Swinub on vihdoin mahdollista kehittää Sinnoh Stonen avulla Mamoswineksi. Weavilen päivät parhaana jäätyypin hyökkääjänä olivat äkkiä luetut, koska Mamoswine ottaa saapuessaan tämän tittelin välittömästi haltuunsa. Tarjolla on tuttuun tapaan myös erikoisliike, mutta sillä ei välttämättä ole suurta merkitystä, koska yhdistelmä Powder Snow + Avalance se, jonka avulla Mamoswine lähtee niittämään mainetta. Yksi potentiaalinen vaihtoehto voisi olla kivityypin Ancient Power, joka Piloswinen täytyy pääsarjan peleissä osata, jotta se voisi kehittyä. Tämä olisi kokonaisuudessaan melko turha, eikä tarjoaisi suurta hyötyä kuin tietyissä otteluissa PvP.ssä. Toisaalta jos erikoisliikkeksi päätetäänkin antaa esimerkiksi Earth Power, tilanne voi olla kokonaan toinen.

Neljän ensimmäisen sukupolven jäätyyppien joukosta ei löydy haastajaa Mamoswinelle. Luodaan katse tulevaan tarkastelemalla muita sukupolvia. Poiketaan järjestyksestä, ja käsitellään aluksi sukupolvet kuusi ja seitsemän, koska niistä ei ole paljon sanottavaa jäätyyppien osalta. Aurorus (gen 6), Avalugg (gen 6) ja Crabominable (gen 7) eivät pysty uhkaamaan Mamoswinen asemaa. Avaluggista tosin tulee aikanaan paremmin iskuja kestävä vaihtoehto, jonka rinnalla jopa Regice näyttää hauraalta. Selvästi Mamoswinea huonompi DPS pitää kuitenkin Avaluggin aisoissa.

Viides sukupolvi tuo mukanaan legendaarisen Pokemonin nimeltä Kyurem, joka edustaa lohikäärme- ja jäätyyppiä. Tämän lisäksi se voi fuusioitumalla muiden legendaaristen Pokemonien kanssa saavuttaa kaksi muuta muotoa, jotka ovat White Kyurem ja Black Kyurem. Näin ollen voisi ehkä luulla, että tässä on haastaja Mamoswinelle. On kuitenkin yksi ongelma: Kyurem ei voi oppia ainuttakaan tällä hetkellä Pokemon GO:ssa olevaa jäätyypin nopeaa hyökkäystä. Varsinkin koska PvP:n myötä tehokkuuskertoimien painoarvo kasvoi, on tärkeää tehdä supertehokasta vahinkoa sekä superiskulla että nopealla hyökkäyksellä. Toisaalta Kyurem pystyisi saavuttamaan tämän tilanteen lohikäärmetyypin nopealla hyökkäyksellä ja jäätyypin superiskulla, jos vastassa on toinen lohikäärmetyyppi. Kuitenkin huomioitavaa on myös, että todella monella täysin kehittyneellä lohikäärmeellä (Dragonite, Salamence, Rayquaza, Garchomp jne.) on kaksinkertainen heikkous jäätyypin liikkeisiin, joten Mamoswine saisi tehokkuuskertoimien puolesta voiton nopeiden hyökkäysten kohdalla. Tämän lisäksi taistelussa toisia lohikäärmeitä vastaan Kyurem ottaisi supertehokasta vahinkoa näiden lohikäärmetyypin hyökkäyksistä. Kyuremilla on olemassa jäätyyppiä oleva signature move nimeltä Glaciate, josta voisi teoriassa tulla tarvittava nopea hyökkäys. Tämä on kuitenkin ainoa mahdollisuus, jonka varaan ei mielestäni kannata laskea.

Jäljelle jäävät enää Mega-evoluutiot, jotka pystyisivät horjuttamaan Mamoswinen valtaistuinta. Jäätyypeistä ainoastaan Abomasnowlla ja Glaliella on tällainen muoto. Näillä molemmilla on korkeat statit Meaga-evoluution jälkeen, eikä niillä ole samanlaista ongelmaa liikkeiden kanssa kuin Kyuremilla. Kukaan ei vielä tiedä, miten ja ennen kaikkea milloin Mega-muodot tulevat peliin. Lisäksi pääsarjan peleissä Mega-evoluutio on mahdollista aktivoida vain yhden kerran ottelun aikana, joten Mega Abomasnow/Glalie pystyisi ehkä tässäkin pelissä täyttämään vain yhden paikan tiimistä.

Vaikka Mamoswine tulee olemaan yleisesti ottaen paras jäätyypin hyökkääjä, muut jäätyypin hyökkääjät eivät muutu hyödyttömiksi. Mamoswinen tyyppiyhdistelmä antaa sille vain immuunitason vastustuksen sähkötyypin liikkeisiin ja yksinkertaisen vastustuksen myrkkytyypin liikkeisiin. Ensimmäisestä on suuri apu esimerkiksi Zapdosta vastaan, mutta jälkimmäisellä ei ole kovin suurta merkitystä. Sen sijaan Mamoswinen heikkoudet saattavat osoittautua kohtalokkaiksi. Esimerkiksi Solar Beam Groudon tiputtaisi supertehokkaalla ruohotyypin superiskullaan Mamoswinen alas yhdellä iskulla. Olettaen, että tässä tilanteessa jäätyypeillä on sääboosti, pelaajat saattavat kuitenkin haluta käyttää juuri jäätyypin hyökkääjiä, mutta Mamoswine vaikuttaa liian hauraalta Solar Beamin edessä. Tällöin Ice Beam Mewtwo saattaa olla hyvä valinta tehtävään, koska se pystyy selviytymään yhdestä Solar Beamista ja hyötymään sääboostista.

Mamoswine on kiistatta yksi merkittävimmistä neljännen sukupolven Pokemoneista, joten on hyvä, että sille annettiin oma Community Day. Mamoswine ei myöskään ole hyödyllinen pelkästään tällä hetkellä, vaan sen arvo näyttäisi säilyvän pitkälle tulevaisuuteen. Jopa kuuden Mamoswinen hankkiminen on kannattavaa, koska karkkien saaminen on Swinubin yleisyyden takia varsin helppoa myös Community Dayn jälkeen.

keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Deoxys Attack Formen analyysi

Deoxysin Attack Formella on (nimensä mukaisesti) valtava hyökkäysvoima: sen ATK on 414. Vertailun vuoksi Mewtwon ATK on 300. Deoxys A:n DEF on kuitenkin vain 46, joka on pienempi kuin esimerkiksi Gengarilla (149), joka on myös lasikanuuna. Näin ollen Deoxys A pystyy tekemään paljon vahinkoa, mutta tippuu todella nopeasti.

Yleiskatsaus
  • Tyyppi: Meedio
  • Vastustukset: Taistelu, Meedio
  • Heikkoudet: Pimeys, Kummitus, Ötökkä
  • Nopeat hyökkäykset: Poison Jab, Zen Headbutt
  • Superiskut: Psycho Boost, Dark Pulse, Zap Cannon
Counterit
Bite + Crunch Tyranitar on tämän ottelun kirkkain tähti. Tyyppiyhdistelmänsä ansiosta se vastustaa kaikkia Deoxys A:n mahdollisia hyökkäyksiä paitsi Zap Cannonia, mutta pystyy selviämään siitäkin ollessaan tarpeeksi korkealla tasolla. Psycho Cut + Shadow Ball Mewtwo ja Lick/Shadow Claw + Shadow Ball Gengar pystyvät tekemään supertehokasta vahinkoa, mutta tippuvat huomattavasti nopeammin kuin Tyranitar. Parhaimpia hyönteistyyppejä, Scizoria ja Pinsiriä, on kannattavaa käyttää, jos niillä on sääboosti. Deoxys A:n sooloamisen pitäisi onnistua helposti, vaikka käytössä ei olisikaan kovimpia mahdollisia countereita. Se on kuitenkin jo soolottu yhdellä pienellä mustalla linnulla.

Suositeltava liikesarja ja merkitys raideissa
GamePressin julkaisemassa artikkelissa liikesarjaksi suositellaan yhdistelmää Poison Jab + Dark Pulse.
"Poison Jab is superior to Zen Headbutt, as Zen Headbutt has poor type synergy with Dark Pulse and is too slow to rate in PvP"
Tämä on totta, jos Deoxys A:ta on tarkoitus käyttää meediotyypin Pokemonia vastaan. Meediotyypin liikkeenä Zen Headbutt ei ole kovin tehokas meediotyyppejä vastaan, kun taas myrkkytyypin liikkeenä Poison Jab iskee niihin neutraalisti. Pimeystyypin liikkeenä Dark Pulse on meediotyyppien lisäksi supertehokas kummitustyyppeihin. Kummitustyypit kuitenkin vastustavat myrkkytyypin liikkeitä, joten näitä vastaan meediotyypin Zen Headbutt on parempi. Erityisesti kummitus- ja myrkkytyypin Gengaria vastaan taisteltaessa Zen Headbuttilla on selvä etu. Gengarilla on kaksinkertainen vastustus myrkkytyypin liikkeisiin, mutta meediotyypin liikkeet ovat siihen supertehokkaita. Toisaalta jos vastassa on kummitustyypin Pokemon, sillä voi hyvinkin olla kummitustyypin nopea hyökkäys, minkä takia Deoxys A:ta ei ole välttämättä kannattavaa käyttää ollenkaan kyseisessä ottelussa.
   Oli liikesarjana sitten Poison Jab + Dark Pulse tai Zen Headbutt + Dark Pulse Deoxys A toimii parhaiten ensimmäisen tiimin ensimmäisellä paikalla. Tämä on muutenkin yleisesti ottaen ihanteellisin paikka lasikanuunalle, kun vastassa olevalla raidipomolla ei ole vielä yhtään superiskun latausta varastossa. Näin ollen voi olla kannattavaa upata vain yksi Deoxys A, koska sen suorituskyky riippuu usein niin paljon sen paikasta, jota on vain yksi tarjolla. Lisäksi Lick/Shadow Claw + Shadow Ball Gengar ajaa suurelta osin samaa virkaa.

Johtopäätös
Yhden Deoxys A:n uppaaminen A-tiimin alussa käytettäväksi lasikanuunaksi on perusteltua. Kyseessä on kuitenkin Pokemon, jolla on tällä hetkellä koko pelin kirkkaasti suurin ATK.

keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Totodile Community Day

Vuoden 2019 ensimmäisen Community Dayn tähtenä on Totodile. Tuolloin Feraligatrille on mahdollista saada erikoisliike.
"Evolve Croconaw during or up to one hour after the event to obtain Feraligatr that know a special move"
Viime vuonna Meganium sai Frenzy Plantinsa ja Typhlosion Blast Burninsa. On erittäin todennäköistä, että Feraligatr saa nyt Hydro Cannonin, vaikka sitä ei ole vielä tätä kirjoitettaessa virallisesti kerrottu. Hydro Cannon on kirjaimellisesti pelin paras superisku, mutta Blastoisen käsissä se ei ole vielä päässyt kunnolla loistamaan. Feraligatrin kohdalla tilanne on kuitenkin toinen.

Hydro Cannon Feraligatr tulee olemaan heti Kyogren jälkeen paras vesityypin hyökkääjä yhdessä Gyaradoksen kanssa. Legendaarisena Pokemonina Kyogren uppaaminen vaatii kuitenkin käytännössä valtavia määriä Rare Candyjä. Lisäksi varsinkin saliotteluissa Hydro Cannon on kahden palkin liikkeenä käytännöllisempi kuin yhden palkin Hydro Pump, johon sekä Kyogre että Gyarados ovat tällä hetkellä sidottuja. Vesi- ja lentotyyppinä Gyarados ottaa iskuja vastaan eri tavalla kuin Feraligatr. Esimerkiksi Rhyperiorilla, Rhydonilla ja Golemilla voi olla sekä kivi- että maatyypin hyökkäyksiä, ja juuri tällaisissa otteluissa kannattaa käyttää vesityypin hyökkääjiä. Lentotyyppinsä ansiosta Gyaradoksella on immuunitason vastustus maatyypin liikkeisiin, jotka iskevät Feraligatriin neutraalisti. Tämä ero on huomattava varsinkin, kun tehokkuuskertoimien merkitystä kasvatettiin PvP:n myötä. Toisaalta taas lentotyyppinsä takia kivtyypin liikkeet ovat Gyaradokseen supertehokkaita, kun taas Feraligatriin ne iskevät vain neutraalisti.

Hydro Cannon Feraligatr on tervetullut lisäys nykyisten vesityyppien joukkoon. Suosittelen tähtipölyn käyttämistä siihen, jos riveistä ei löydy tapitettua Kyogre-armeijaa.